Greenheart neemt afwachtende houding aan

Het bedrijf Greenheart geeft aan dat het meerdere malen negatief is belicht in de media. Het management zegt vanuit de media vernomen te hebben dat er een petitie aan de vp is aangeboden en noemt dit een vertekend beeld dat wordt geschetst van de werkelijke situatie.  “Het bedrijf is momenteel wachtende op de juridische procesgang die is aangespannen door de bond. Deze situatie zorgt ervoor dat mogelijke diensbeëindiging met wederzijdse goedvinding wordt bemoeilijkt”, laat het bedrijf weten. Tevens is het vertrouwen tussen de verschillende partijen dusdanig geschaad en is er sprake van een verstoorde dienstrelatie, vermeldt het bedrijf verder.

Greenheart is een multinational die ook actief is in de Surinaamse bosbouwsector en richt zich voornamelijk op duurzaam bosbeheer, lokale houtverwerking en export.  De operaties in Suriname worden geleid door een lokaal managementteam en de veldoperaties te Tibiti, Mozeskreek en Apoera worden uitgevoerd door voornamelijk lokale bewoners (97% Surinamers).

Het bedrijf laat weten dat het de grootste werkgever is te Apoera, waarbij maandelijks 150 huishoudens worden voorzien in hun inkomen door een (in)directe link met Greenheart. “Het gemiddelde nettosalaris ligt rond de USD 650, daarnaast voorziet het bedrijf in 100 % medische verzekering en 8% vakantietoelage. Kortom, het bedrijf voldoet aan alle minimale secundaire voorwaarden volgens de arbeidswetgeving.  Hiernaast biedt het bedrijf doorgroeimogelijkheden voor haar werknemers. Onder andere is een werknemer, die was aangenomen als tuinman, doorgegroeid tot een operator in de zagerij dankzij interne trainingen & ondersteuning”, stelt de directie verder in een verklaring.

Over de controverse met de bond wordt aangegeven dat het bedrijf vanaf 2018 in dialoog is met de bond en de werknemers om te komen tot een structurele reorganisatie om te geraken tot een evenwichtige financiële situatie.  “Zulks is niet ondersteund door de bond, met als gevolg dat het lokaal managementteam van Greenheart zelfstandig modellen heeft uitgewerkt en momenteel zich al in de uitvoeringsfase bevindt.” Met de huidige Covid-19 situatie is de realisatie hiervan een grotere uitdaging voor het bedrijf, laat de multinational verder weten.

“De investeringen en de te bereiken doelen van Greenheart passen binnen de ontwikkelingen van Suriname. Als internationale gecertificeerde bos- en houtonderneming werkt Greenheart op duurzame wijze aan de verdere ontwikkeling van de Surinaamse bos-en houtsector”, meldt het bedrijf tot slot.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: