Fitch verlaagt langetermijn IDR in vreemde valuta Suriname naar ‘C’

Fitch Ratings heeft gistermiddag de Surinaamse langetermijn IDR in vreemde valuta naar ‘C’ verlaagd. De verlaging van de langetermijnrating in vreemde valuta (LT-FC)(IDR) van Suriname van ‘CC’ naar ‘C’  weerspiegelt de mening van Fitch dat een default is begonnen. Op 22 oktober kondigde de regering van Suriname aan dat zij van plan is een uitstelperiode van 30 dagen in te gaan op de rentebetaling van 25,4 miljoen dollar op haar bankbiljetten van 550 miljoen dollar van 2026 met vervaldag op 26 oktober.

Default

Verder oordeelt Fitch dat de regering van Suriname is begonnen aan een distressed debt exchange (DDE) proces na de aankondiging van de autoriteiten dat het “gebruik zal maken van de uitstelperiode van 30 dagen, om met zijn externe financiële schuldeisers en internationale partners in gesprek te gaan”. Verder om een ​​constructieve en gezamenlijke oplossing te vinden voor de houdbaarheid van de schuldproblemen waarmee het momenteel wordt geconfronteerd. “Het moedigde bondhouders van de 2023 en 2026 lening van Suriname aan zich te registreren bij een identificatieagent. Fitch heeft de senior ratings van ongedekte buitenlandse valuta op de Surinaamse biljetten van 2023 en 2026 van ‘CC’ naar ‘C’ verlaagd. De regering heeft de 2023-obligaties eerder in juli 2020 geherstructureerd. Als de rentebetaling voor 2026 niet zou worden betaald tijdens de uitstelperiode, zou de overheid in ‘Restricted Default’ (RD) en de specifieke obligatie ‘Default’ (D) krijgen. Een buitenlandse commerciële schuldherstructurering die een aanzienlijke vermindering in termen met zich meebrengt en die noodzakelijk is om een ​​traditioneel wanbetaling te voorkomen, zou een DDE vormen volgens de Sovereign Rating Criteria van Fitch, resulterend in een lagere rating van de LT-FC IDR naar ‘RD’ en de betrokken instrumenten naar ‘D’.”

Hoge schuld

Fitch zegt verder: “De schuld van de centrale overheid van Suriname blijft hoog (geraamd op 137% van het bbp in december 2020, zonder enige overeenkomst met crediteuren), en het overheidstekort is structureel groot. Tekorten aan vreemde valuta blijven wezenlijk voor de economie en in oktober hield een hogere parallelle SRD-USD-koers aan ten opzichte van de officiële wisselkoers; een grote devaluatie op 22 september, die de waarde van de Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar meer dan halveerde, zal de externe onevenwichtigheden gedeeltelijk verlichten. Fitch heeft Surinaams langetermijn IDR in lokale valuta bevestigd bij ‘CCC’. Wij zijn van mening dat het herstructureringsrisico van schulden in lokale valuta aanzienlijk is, maar lager dan die van schulden in vreemde valuta. De centrale bank bezit de meerderheid (87%) van de schuld in lokale valuta, en zowel deze als de binnenlandse particuliere schuld in lokale valuta is automatisch onderhevig aan een verwachte aanzienlijke waardedaling door de hoge inflatie in de periode 2020-2021”, aldus Fitch.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: