Doorzichtige gripzakjes

Uit het dagboek van een consument: “Tegenwoordig krijg ik mijn medicijnen bij de apotheker in doorzichtige plastiek gripzakjes. Zo kreeg ik, op voorschrift van mijn huisarts, kalktabletten die volgepropt waren in een vliesdun gripzakje. Thuis aangekomen lagen de tabletten op de bodem van mijn tasje. De grip van het zakje kon de druk van de inhoud niet aan.”

Regelgeving farmaceutische verpakking

“Ik blies de stoffig geworden tabletten schoon en plaatste die weer in het zakje, maar kon die niet dichtkrijgen vanwege de barslechte kwaliteit van de grip en scheurde het vliesdun zakje. Farmaceutische verpakking is voor zover ik het weet gebonden aan strenge voorschriften.”

Bescherming

“Als je in een drogisterij of apotheek medicijnen koopt dienen die in een degelijke verpakking te zitten.  Verpakkingsmaterialen van medicijnen moeten aan bepaalde gezondheidsvoorschriften, wettelijke verplichtingen en regels voldoen. Onder andere voor bescherming tegen het licht, vocht, temperatuurverschillen en bacteriën. De juiste verpakkingen zorgen ervoor dat de medicatie niet beschadigt kan worden, zodat de werking ervan goed blijft.”

Veiligheid

“Naast het beschermen van de medicijnen tegen invloeden van buitenaf is farmaceutisch verpakkingsmateriaal er ook voor de veiligheid van de gebruiker. Door een goede verpakking kan de houdbaarheid op de verpakking door de producent worden gegarandeerd. Het medicijn komt, komt in contact met de verpakkingen. In mijn geval was het een ripzakje.”

Informatie over het medicament

“De verpakking speelt niet alleen een belangrijke rol in de goede bewaring van een geneesmiddel. Op de verpakking en bijsluiter behoren de naam van het geneesmiddel, gevolgd door de dosis en de farmaceutische vorm, de houdbaarheid na openen, de dosering enzovoorts, vermeld te staan.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: