Roy Bhikharie: “Wat zal wet openbaarheid van bestuur doen als niemand een onderzoek instelt?”

Suriname heeft als een democratische rechtstaat geen wettelijke regelingen over openbaarheid van bestuur. Met zo een regeling hebben burgers recht op informatie over het handelen van de overheid en kan hiermee voorkomen worden dat het lot van Suriname achter gesloten deuren bepaald wordt. Sinds de soevereiniteit van dit land in 1975 heeft geen enkele regering er werk van gemaakt om transparantie niet alleen met de mond te belijden, maar het ook in de praktijk zichtbaar te maken met daarbij behorende bewijsmateriaal. Immers, dat is de ware beleving van transparantie. Waarom beschikt Suriname dan nog steeds niet over de wet openbaarheid van bestuur?

“Als er een wet openbaarheid van bestuur zou zijn, dan zou het parlement met die wet in de hand een onderzoek kunnen instellen via het Openbaar Ministerie. Zelfs elke burger zou dat recht hebben. Maar die wet is er niet”, zegt Roy Bhikharie, voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP). Die wet is wel in de maak, wanneer het daadwerkelijk van de grond komt, is onduidelijk. In gesprek met Dagblad Suriname accentueert Bhikharie dat zo een wet uiteindelijk toch geen zoden aan de dijk zal zetten. In Suriname is het controlemechanisme heel fragiel, waardoor de doelstelling van de wetten überhaupt niet tot uiting komt. “DNA-leden leveren zoveel kritiek op de regering. Waarom kunnen ze de regering niet in het parlement ter verantwoording roepen? Dat is toch hun wettelijke taak? Wat gaat de wet openbaarheid van bestuur doen als niemand een onderzoek instelt? We kunnen wetten maken maar onze DNA-leden laten iedere keer zien dat ze haar morele en juridische plicht niet naar behoren nakomen”, constateert Bhikharie.

Hij wijst op het incident in het parlement waar parlementariër Rabin Parmessar (NDP) na een terechte opmerking de vergaderzaal is uitgezet. Parmessar vond dat minister Kenneth Amoksi onverantwoord gedrag had getoond door zonder te wachten op zijn Covid-test de vergaderzaal binnen te stappen op 15 oktober. Amoksi bleek positief getest te zijn op Covid-19. “Het is onterecht dat ze Parmessar uit de zaal hebben gezet. Dit is machtsvertoon.”

Zelfs president Chandrikapersad Santokhi heeft zich niet gehouden aan zijn eigen Covid-protocollen. Wie garandeert dus dat transparantie ineens van de grond komt met een wet openbaarheid van bestuur?

error: Kopiëren mag niet!