Avondklok van maandag 26 oktober tot en met zondag 8 november van 22.00 tot 05.00 uur

‘Als staatshoofd deel ik u met gepaste enthousiasme mede, dat wij alweer een stap dichter naar naar normalisatie kunnen nemen. De integrale aanpak van de Covid-19 pandemie in Suriname werkt. De cijfers staven dat. Wij zien een scherpe daling van het aantal actieve besmettingen. Alle recente uitbraken, met name in Apoera, Kwamalasamutu en Saramacca, zijn thans onder controle. Het gaat de goede kant op. Maar, wij zijn er nog lang niet. Blijft u waakzaam. Blijft u zich aan de regels houden!’

Dat zei president Chandrikapersad Santokhi zondagavond in een Covid-19 televisietoespraak.

Volgens de president is het richtcijfer minder dan 25 nieuwe gevallen per dag. ‘Wij hopen dat dit beeld zich de komende zeven tot tien dagen voortzet. Maar weest u gewaarschuwd; bij een stijging van boven de 25 nieuwe gevallen per dag, zullen wij genoodzaakt zijn om de maatregelen wederom aan te scherpen.’

‘Volgende week arriveren de antigeen sneltesten. Mijn dank gaat uit naar de PAHO/WHO (Pan American Health Organization/World Health Organization) voor deze geste. Deze testen bieden binnen een half uur resultaat. De testen zullen gebruikt worden door de ziekenhuizen, voor cito triage van bepaalde patiënten met klachten, en op de verschillende test sites in stad, district en binnenland .’

Vanaf maandag 26 oktober tot en met zondag 8 november gelden de volgende maatregelen:

Maatregel 1 

Het uitgaansverbod is thans ingesteld van 22:00 uur tot 05:00. Buiten de tijden van het uitgaansverbod gelden de volgende maatregelen: 

Maatregel 2

Geen samenscholing van groepen groter dan tien personen. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Hiervoor zal er geen dispensatie worden verleend. 

Maatregel 3

Bijeenkomsten voor rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn uitsluitend toegestaan met inachtneming van de volgende voorwaarden: Het aantal toegestane aanwezige personen wordt bepaald door de beschikbare capaciteit van de desbetreffende ruimte en niet meer dan 1 persoon  per 5 vierkante meter tegelijkertijd. 

Maatregel 4

Sportactiviteiten in de buitenlucht, recreatief voetbal en volleybal in de buitenlucht mogen met inachtneming van de toepasselijke protocollen plaatsvinden. Dit zonder scheidsrechters en/of toeschouwers. Onverkort blijft van kracht dat overige contactsporten niet zijn toegestaan. 

Maatregel 5

Personenvervoer door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol openbaar vervoer.

Maatregel 6

Bordelen, bars, nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke blijven gesloten.

Maatregel 7

Restaurants en andere commerciële eetgelegenheden mogen uitsluitend ten behoeve van afhaal of bezorging open. Indien zij beschikken over terrassen in de openlucht, mogen deze ook zijn geopend. 

Verder zijn opengesteld markten, recreatieoorden, casino’s, gok- en vermakelijkheidsgelegenheden, kansspelkantoren, sportscholen, yoga, dansscholen, aerobics, zumba en sport- of fitnesscentra. Contactberoepen, zoals de fysiotherapeuten, kapsalons, kappers en barbershops. Dit alles volgens de geldende protocollen, met inachtneming van de Covid-19 maatregelen.

Maatregel 8

De grens via de lucht is uitsluitend beperkt geopend voor rechtstreeks personenverkeer uit Nederland. Dit personenverkeer is uitsluitend toegestaan voor repatrianten, essentieel personeel of in verband met spoedgevallen van persoonlijk aard.

Maatregel 9

Vluchten naar het binnenland worden slechts ondernomen onder naleving van de geldende luchtvaart protocollen .

Maatregel 10

Personen in quarantaine of isolatie, maar ook personen die verplicht thuisblijven, dienen zich strikt te houden aan de maatregelen. Het is hun verboden om  zich buiten hun woning of verblijfsgelegenheden te begeven of te bevinden.

‘Vanwege de toename aan besmettingen in Nederland, is het personenverkeer met Nederland verder beperkt. Personenverkeer is uitsluitend toegestaan voor repatrianten, essentieel personeel of in verband met spoedgevallen van persoonlijk aard. In alle gevallen kan reizen uitsluitend nadat de desbetreffende persoon toestemming heeft verkregen van de bevoegde Surinaamse autoriteiten. Neemt u contact op met desbetreffende autoriteiten indien u wilt afreizen. De precieze voorschriften worden u meegedeeld na verkregen toestemming.’ 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: