‘Regering geeft met bezoldigde commissieleden geen goed voorbeeld met betrekking tot bezuinigen’

De regering installeert de ene na de andere (presidentiële) commissie om de regering over uiteenlopende issues van advies te dienen. Die leden van deze commissies zijn over het algemeen ambtenaren. De leden ontvangen voor hun werkzaamheden een vergoeding. Maar, is dat te rechtvaardigen? Immers, ze worden al betaald als ambtenaar en hun werk als commissielid vindt gewoon binnen werktijd plaats. Zou het niet rechtvaardiger zijn wanneer commissieleden onbezoldigd hun werkzaamheden uitvoeren? Dagblad Suriname stelde haar lezers en volgers op Facebook deze vragen. Uit de ontvangen reacties hieronder enkele willekeurig gekozen reacties.

‘Valse start en blunders op vele niveaus’

Soesje: ‘Ik vind het triest dat de regering geen goed voorbeeld geeft met betrekking tot bezuinigen. Valse start en blunders op vele niveaus, zeer teleurstellend, waar ik al eerder voor had gewaarschuwd… they don’t practice what they preach. Echter, ik blijf hoopvol.’

Ruby vindt dat ‘ze hun werkzaamheden onbezoldigd moeten uitvoeren, want we willen toch ook bezuinigen?’

Roby: ‘Ja, zeker geen extra vergoeding; daarvoor ben je dienst genomen. Dat is corruptie.’

Angi: ‘En toch beweert men hoog en laag dat ze onbetaald werken. Toppunt van politieke misleiding vindt plaats.’

Dilip schrijft: ‘Zolang ze in commissieverband werken tijdens reguliere diensttijd worden ze vrijgesteld van hun dagelijkse werkzaamheden, dus ze hebben in feite geen extra vergoeding nodig.’

‘Stel werkgroepen in’

Dennis stelt voor om werkgroepen te installeren. ‘Dan hoef je de ambtenaren niet extra te betalen. Ze zitten dan ambtshalve.’

‘Dit kan ook een vorm zijn van vriendjespolitiek. Laat het efficiënt zijn en niet overdreven. Ik lees ook dat de first lady overal functies krijgt en onbezoldigd. Ik denk dat dit niet kan, want ze kan de objectiviteit niet waarborgen, het wordt belangenverstrengeling en je kan niet 20 belangen verdedigen. Dus het lijkt een ongecontroleerde actie en niet gereguleerd’, aldus de reactie van Bhavna.

Rabipersad: ‘De huidige financieel economische situatie van het land eist van de regering om de uitgaven niet te verhogen, maar juist te verlagen, waarbij extra betaling voor tijdens diensttijd verrichte werkzaamheden helemaal niet goed is. In tijden van crisis moet ook van beleidsmakers verwacht worden dat ze ook moeten inleveren.’

‘Waarom al deze extra uitgaven?’

Shanta: ‘Ze worden al betaald als ambtenaar, als commissielid moeten ze niet extra betaald worden. We leven toch in een crisistijd. De regering zegt dat er geen geld is, waarom dan al deze extra uitgaven? Dus een groep wordt bevoordeeld en het volk wordt gebombardeerd met allerlei verhogingen. Waarmee is de regering eigenlijk bezig? Zo’n beleid van deze regering hadden we niet verwacht, het volk wordt keer op keer voor de gek gehouden.’

Jayanti: ‘Niet eens dat ze een tweede loon krijgen, zijn toch ambtenaren die al uitbetaald worden. Biza/Juspol hebben zoveel juristen in dienst, waarom kunnen deze mensen niet ingezet worden?’

Lenne schrijft dat er daarom nooit geld is. ‘Omdat sommigen dubbel verdienen en het lijkt alsof dat nu een trend is geworden. Steeds weer een commissie van dit en dat opstellen, alleen maar rotzooi.’

‘Zo logisch dat ze hiervoor geen extra vergoeding krijgen’

Ivy: ‘En zo gaan we maar door. Het is voor mij zo logisch dat ze hiervoor geen extra vergoeding krijgen. Plaatsnemen in een commissie is gewoon een opdracht aan je gegeven door je leidinggevende, mijns inziens. Alleen indien de werkzaamheden buiten je officiële werktijd plaatsvinden en je geen overuren uitbetaald krijgt, kan een extra vergoeding worden toegekend.’

Denko vraagt zich af waarom allemaal ‘alleen vrienden en familie in die commissie worden geplaatst.’

Diana: ‘Ik dacht dat de kas leeg was. Want dit is niet te doen. Alleen maar beëdigingen hoor en zie je elke dag. Wat gebeurt er president? Laten de mensen 1 salaris ontvangen. Inleveren voor mensen met 2 banen.’

Renu: ‘Dus dat. Dit is te mooi om waar te zijn. Waar er zoveel bezuinigingen aangekondigd worden en verhogingen, kan een ambtenaar 2 of meer salarissen ontvangen, 2 functies of meer bekleden in een tijd waar een functie op dat moment uitgevoerd kan worden, waarvoor zij meerdere inkomsten genieten. Ik denk dat Pres goed moet nadenken of hij over 5 jaar herkozen wil worden.’

Sha ziet niet meer het verschil tussen deze en de vorige regering. ‘Zelfde manier van werken. Maar, er zijn zeker andere nieuwe politieke partijen die de kans moeten krijgen om zich te tonen. Let’s focus on them. We zijn al in de put.’

Astrid: ‘Was er niet aangegeven door de president dat commissies onbezoldigd zouden zijn?’

Kasi: ‘Hoe productief zal zo iemand zijn. Er zijn genoeg afgestudeerden en jongeren. Geeft ze ook een kans en mogelijkheid.’

Volgens ene John is Suriname het ‘enige land ter wereld dat zoveel commissies heeft en president-commissarissen.’

error: Kopiëren mag niet!