Op een creatieve en unieke manier de lessen verzorgen is de kunst

Het zou volgens enkele leerkrachten goed uitkomen als Suriname een museumland zou zijn. Vooral nu in deze situatie, waar lesgeven een beetje anders is. Met veel beeldmateriaal en de lessen net een avontuur te houden, zou de motivatie houden bij de kinderen. Suriname heeft een rijke geschiedenis, die wij voort moeten zetten op een unieke manier, maar uiteindelijk wordt er niet daarin geïnvesteerd. Er zijn musea te vinden in het land, waaronder het bekende Fort Zeelandia, het Koto Museum en nog enkele ertussen, maar die zijn niet uitgebreid genoeg. Om de kinderen kennis te laten maken met de geschiedenis is lezen niet interessant, alhoewel lezen belangrijk is. Met beeldmateriaal komt  het allemaal beter tot uiting. De kinderen onthouden zoveel meer en tonen dan veel meer interesse in leervakken, constateert een leerkracht. “Alhoewel Fort Zeelandia een grote historische betekenis heeft, omdat hier de eerste kolonisten voet aan wal gezet hebben en van waaruit de verdere ontwikkeling van het land begon, is het toch niet genoeg om de kinderen te inspireren.”

Volgens de leerkrachten zou het goed uitkomen als er meer geïnvesteerd werd in een of twee grote musea, waarin geschiedenis en aardrijkskunde, culturele groepen en talent onder een dak getoond kan worden. Het leren zou heel anders zijn en ook op een andere manier. “Het is als het ware een investering in de ontwikkeling en een vooruitstrevende toekomst voor de jongeren.” De overheid heeft geen geld voor het opzetten en onderhouden van nationale musea, wordt benadrukt. “Neem bijvoorbeeld de grote kunstcollecties die er zijn, maar die niet worden tentoongesteld. Ze hangen in kantoren en liggen in kelders. Dankzij de kleine particuliere initiatieven met interessante tentoonstellingen, die hun collectie willen delen met het publiek, verschillende overheidsorganisaties en non-profitorganisaties, krijgen wij nog wat te zien.” Volgens de leerkrachten is leerkracht zijn niet om alleen voor de klas te staan, maar op een creatieve en unieke manier de lessen verzorgen, is een kunst. Dat wordt ook gezien op enkele scholen en van daaruit ook de goede prestaties.

TM

error: Kopiëren mag niet!