First lady krijgt van de burger voordeel van de twijfel

‘Hopelijk ziet de president in dat het imago van de first lady zwaar wordt beschadigd’

Onlangs werd bekend dat first lady Melissa Santokhi-Seenacherry is aangesteld als fungerend directeur van het kabinet van de president. Deze aanstelling kon rekenen op een storm van kritiek. Maar, wat zou haar rol als first lady moeten zijn? Dagblad Suriname stelde die vraag aan haar volgers op Facebook en dat leverde een stroom aan reacties op. Enkele willekeurig gekozen reacties kunt u hieronder lezen.

Nathaly: ‘Ze mag lekker liefdadigheidswerk gaan verrichten, en lekker gaan chillen met haar man wanneer die op reis gaat.’

‘Ga liever te rade bij mevrouw Venetiaan’

Rick: ‘Ga dan liever te rade bij mevrouw L. Venetiaan die tot drie keer toe haar echtgenoot heeft bijgestaan in die capaciteit, zonder ooit in opspraak te komen.’

‘Laat haar maar lekker directeur zijn, als ze dat zo graag wil zijn en zoals haar man zegt, dat zij de enige is die de competenties daarvoor bezit! Het volk komt klaar met ze’, schrijft Cynthia in haar reactie.

Rudi: ‘Misschien jeugdig enthousiasme? Als je directeur bent, dan sta je gelijk met andere directeuren. Maar, als first lady moet je hoger staan.’

Zenora vindt dat ‘tijden veranderen’ en dat hier sprake is ‘van dringende omstandigheden’. ‘Ondersteuning van haar man, de president, die een land aantrof in zo’n erge situatie als never seen before! Uitgaande van de verklaring van het kabinet van de president is er nog geen officiële benoeming als chefstaf van zijn eega, give both of them the benefit of the doubt.’ 

Iets later schrijft Zenora: ‘Kom terug op mijn woorden van benefit of doubt. The Melissa Scandal wordt met de dag groter, its huge en het gaat ten koste van de integriteit van de president. Dit brengt deze knowledgeable president in een neerwaartse spiraal, zeer triest.’

‘Een first lady moet een voorbeeldfiguur zijn’

Rudi: ‘Afhankelijk van het land zijn mogelijke taken van een first lady bijvoorbeeld het houden van recepties in het presidentiële paleis, hoofd zijn van liefdadigheid comités en haar man vergezellen op zijn internationale reizen. Een first lady moet boven alle andere vrouwen van het land staan en een voorbeeldfiguur zijn. Zij moet niemand aanleiding geven kritiek op haar te leveren. Hopelijk is het nog niet te laat en kan ze samen met behulp van wat wijze mensen tot een wijs besluit komen. Wij zijn een land in nood en moeten zo snel mogelijk tot goede aanpak komen van de problemen. Snel tot productie komen!’

William: ‘De vrouw van de president is bekend geworden vanwege haar hoge mate van ontwikkeling, waarvoor ze ook werd geprezen. Maar, al deze kwaliteiten raken ondergesneeuwd door de vele -vooral negatieve- commentaren op de vele aan haar toegekende functies. Het volk had liever een charmante en hoogontwikkelde first lady gezien, die zich niet direct met staatszaken bezighield. Hopelijk ziet de president in dat het imago van de first lady zwaar wordt beschadigd en draait hij zaken terug!’

Bram: ‘Ze wil tenminste werken voor het geld, en Suriname zit in een crisis. Iedereen kan zijn steentje bijdragen, niet zoals de andere ladies geld krijgen en er niets voor doen.’

‘We gaan zien waar dit toe leidt’

Tahira schrijft dat ze nog nooit ‘van deze vrouw gehoord had, maar ik geloof meteen dat ze intelligent is. Maar, ze lijkt mij nog superjong om zoveel ervaring te hebben voor al deze functies. Maar goed, we gaan zien waar dit toe leidt.’

Lucie: ‘Voor mij maakt het niet uit wat voor rol ze bekleedt, maar zij alleen kan niet zoveel ambtelijke functies bekleden. De regering is helemaal fout op dat gebied van familiaire benoemingen in alle belangrijke functies.’

‘De first lady moet leren van de voormalige first lady, mevrouw Venetiaan’

‘De first lady moet leren van de voormalige first lady, mevrouw Venetiaan. En niet  steeds functies hier en daar bekleden, alsof Suriname geen kader heeft. Ze moet nu corrigeren, want dan komt deze combinatie niet meer terug. Het zal tot het verleden behoren. Dit is het resultaat waarom ze haast had om te trouwen. Ik heb respect voor elke first lady, maar ze moeten hun grenzen kennen’, aldus Sharda. 

Kiran: ‘Een teken van slecht functionerende adviseurs. En als juriste zou de first lady beter moeten weten. De focus op wederopbouw van de economie verliest al gauw van machtsdronkenschap. De regering creëert sterk de indruk dat er een tekort is aan kaders binnen deze combinatie. Er heerst nog steeds losbandigheid met betrekking tot de koersen en andere belangrijke zaken aangaande salarissen, medische zorg, sociaal zwakkeren en nog tal van groepen. Guyana is een goed voorbeeld voor Suriname geworden. Het is geen schande om van hun te leren in plaats van blunder na blunder te slaan. Er zijn sowieso wat zaken die goed zijn aangepakt en enkele die intussen al op de goede weg zijn.’

Ansje: ‘Ze mag wel een of twee hoge functies bekleden, maar niet teveel. Ze moet ook haar privacy hebben. Soms krijg ik de indruk dat Chan een slavendrijver is. Of is ze bang om te weigeren? Nou ik weet het niet.

Men moet stoppen om haar zo te vernederen.’  

Yankie stelt dat het allemaal ‘om vertrouwen’ gaat. ‘Als de president haar vertrouwt. Wie zijn wij om daarover commentaar te leveren? Probeer dan ook vertrouwen te winnen bij de president. Wie weet. Misschien ook een positie voor jou.’

Bryan: ‘Mijn mening, een first lady moet altijd naast de president zijn in goede tijden en ook in moeilijke tijden zij is linker- en rechterhand van de pres. Als first lady mag ze geen tweede of derde functie bekleden. Als first lady moet ze altijd netjes zijn, ze mag op en top kleden, maakt niet uit hoe duur. Al draagt ze Armani Gucci enzovoorts of schoenen van 20.000 US$, daarom is je man president. Als first lady moet je sociaal bezig zijn, maakt niet uit welke kleur of ras. Ze moet vrouwen de power geven altijd een voorbeeldfiguur te zijn. Als first lady bezoek brengen aan de armen, bejaarden en zieken wat ze nodig hebben, ondersteunen hoeft niet met geld, het kan ook met voeding zijn…tot slot god bless.’

error: Kopiëren mag niet!