Rehana doneert schilderijen aan het AZP

Rehana Aliahmad Lalmahomed heeft een onderwijskundige achtergrond en is kunstenaar, schrijver, onderzoekassistent en zakenvrouw. Daarnaast geeft zij gezondheidsvoorlichting en ondersteunt zij de Diabetesvereniging.  Rehana heeft als onderzoekassistent voor prof. C. Choennie bijgedragen in zijn werk over de Hindostaanse immigratie. Zij heeft zich vanwege deze aanzet ook verdiept in de immigratie van andere bevolkingsgroepen naar Suriname en de slavernij.

Zij is geboren in Suriname. Begin jaren ‘80 is zij als tiener, samen met haar ouders, vertrokken naar Nederland. Rehana heft heel veel belangstelling om in haar vrije tijd te schilderen.  

In 2010 is zij rond de onafhankelijkheidsviering met haar vader voor een week teruggekomen naar Suriname. Tijdens dit zevendaagse bezoek heeft zij samen met haar vader zoveel mogelijk familie, vrienden en kennisen bezocht over heel het land. Dit bezoek heeft zij als heel prettig ervaren.

Haar liefde voor Suriname met haar mooie natuur heeft Rehana uitgedrukt in haar schilderijen. Vanaf toen is zij steeds bezig geweest met het schilderen van Surinaamse bloemen, vogels en ook portretten van Surinamers van diverse komaf.

In 2019 heeft zij het AZP verschillende malen bezocht om een familielid in de laatste fase van zijn leven op te zoeken. Zij heeft toen veel tijd doorgebracht op de banken bij de lift en in het trappenhuis van deze zieken-inrichting.  Daar kreeg ze het idee het ziekenhuis op te fleuren met schilderijen en eventueel poezie.

Ze merkt op dat het AZP vaker voor lief wordt genomen; mensen komen en gaan; ze hebben altijd haast; beslommeringen van de dag houden alle bezoekers bezig; het kan ook niet anders,iedereen die naar het ziekenhuis komt heft zzorge. Zulks terwijl het AZP een bijzonder ziekenhuis is in Suriname waar de direktie met haar medewerkers heel hard hun best doen  om het geheel in geode staat draaiende te houden en di took nog met de weinige middelen die men ter beschikking heeft. Deze donatie van haar in de vorm van zelfgemaakte schilderijen  is slechts een klein gebaar van erkenning, van dank aan de direktie en haar personeel die het ziekenhuis tot nu toe onder de huidige zeer moeilijke omstandigheden im stand hebben weten te houden. En vooral nu de Corona pandemie die de wereld in haar greep heeft, ook Suriname heeft getroffen en het aantal ge-infecteerde gevallen ons steeds bezig houdt, leek dit gebaar in de vorm van een donatie richting het ziekenhuis zeker ook een leuk en welkom idee.

Het AZP was nog in renovatie in 2019 en er moest gewacht worden totdat het trappenhuis werd opgeleverd. Ondertussen is dit deel opgeleverd en konden de schildereijen worden opgehangen. Op vrijdag 14 augustus heeft de kunstenares 12 schilderijen geschonken; het zijn er 7 waarop vogels zijn afgebeeld en 5 waarop mooie bloemen uit Suriname te zien zijn. Op elke etage in de trappenhal is er iets moois en fleurigs te zien. Dit beeld fleurt het interieur van het AZP zeker op. Menige bezoeker staat even stil om ernaar te kijken. De schilderijen spreken de bezoekers zeker wel aan.

De kunstenaar, Rehana Aliahmad-Lalmahomed, hoopt dat met deze donatie elke bezoeker en het personeel van AZP met een prettiger gevoel op deze lokatie aanwezig mag zijn. Het zal het dagelijks leed misschien niet minder maken maar het is te hopen dat dit aanzicht het leed wel kan helpen  verzachten en tot draaglijkere  properties kan terug brengen.

error: Kopiëren mag niet!