Suriname en Guyana lanceren in november platform voor samenwerking

“Ministeriële delegatie terug in Suriname”

Suriname en Guyana lanceren in november een Strategisch Dialoog en Samenwerkingsplatform, dat gericht is op het versterken van de relaties tussen de buren op tastbare manieren. Dat maakte de Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Hugh Todd, bekend tijdens een bezoek van onder andere de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, naar Guyana. De ministers werden tijdens de bijeenkomst bijgestaan door de Guyanese ministers Juan Edghill van Openbare Werken, Frank Anthony van Volksgezondheid en de Surinaamse ministers dr. Riad Nurmohamed van Openbare Werken en Amar Ramadhin van Volksgezondheid.

Nieuw hoofdstuk

De Guyanese minister Todd zei dat de ontmoeting met minister Ramdin was gericht ‘op het beoordelen van de verschillende initiatieven in het kader van de samenwerkingsprogramma’s en voorstellen voor de uitvoering van deze en andere  initiatieven onder het nieuwe strategische dialoog- en samenwerkingsplatform, dat we volgende maand in Suriname zullen lanceren.” Minister Todd benadrukte dat Guyana verheugd is dat er al aanzienlijke bewegingen plaatsvinden bij de plaatsing van de brug over de Corantijnrivier. Nu de landingsplaatsen voor de brug al zijn gelokaliseerd, zei minister Todd dat de presidenten Irfaan Ali en Chandrikapersad Santokhi de overeenkomst binnenkort zullen ondertekenen. “Ik hoop dat we het momentum kunnen behouden, niet alleen op dit project, maar ook op alle andere overeengekomen samenwerkingsgebieden”, verklaarde hij. Hij voegde het volgende eraan toe. “Er is een nieuw hoofdstuk ontstaan ​​tussen Guyana en Suriname en ik kijk ernaar uit om met u samen te werken om het doel te bereiken dat we allebei delen, om meer synergiën in de relatie te ontwikkelen en om de samenwerking van een duurzame vriendschap te versterken.”

Minister Ramdin gaf aan dat het hoogtijd is om samen te werken, omdat er geen andere optie is dan een ​​vreedzame relatie tussen buurlanden en om die te bevorderen. Hij voegde eraan toe dat de regering van Suriname “toegewijd was aan het versterken van de banden en het nastreven van gemeenschappelijke doelen om wederzijds na te streven in het regionale en mondiale forum en ik geloof dat er op dat gebied veel moet worden gedaan”, aldus de Guyanese Informatiedienst. Tijdens het bezoek van president Chandrikapersad Santokhi aan Guyana in augustus had president Ali gezegd dat ze gesproken hadden over samenwerking op het gebied van het beheer van de sector natuurlijke hulpbronnen, lokaal inhoudsbeleid in de olie- en gassector, het delen van informatie over veiligheidskwesties, gebruik van technologie en gezamenlijke radarbewaking van de grens, die door de twee landen wordt gedeeld, en andere zaken.

error: Kopiëren mag niet!