Veel studenten haken af door tekort aan financiën

Minister Levens wilt vaart zetten achter studieleningenfonds

Onderwijsminister Marie Levens zei gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) dat zij helaas moet toegeven dat veel studenten nu afhaken, omdat studeren moeilijk te financieren is en er geen middelen zijn voor een studieleningenfonds. “Ook van de instituten voor hoger onderwijs en de universiteit word verwacht dat zij creatief moeten inspelen op een totaal ander wereld dan zij normaliter gewend zijn. Studenten kunnen de collegegelden en de kosten voor levensonderhoud en ziektekostenverzekering niet meer zelf opbrengen. En ouders kunnen hun kinderen in het buitenland niet onderhouden, vanwege de hoge voor vele onbetaalbare koers voor de dollar. Met name de minderdraagkrachtige studenten die een beurs accepteerden bijvoorbeeld in Rusland, houden het niet meer vol terwijl de winter er aankomt”, benadrukte de minister. Volgens Levens zijn er afgestudeerden uit Rusland die tegenwoordig bij Staatsolie werken en op de Anton de Kom Universiteit van Suriname een heel goede bijdrage leveren. Eerder hebben zij ook bij de multinationals Suralco en Billiton hun krachten gegeven. Studenten van Suriname die in het buitenland studeren krijgen de steun van de overheid, maar volgens Levens genieten studenten die in Suriname zelf studeren niet de volledige ondersteuning van de overheid. “Slechts één daarvan is het studieleningenfonds. Daar gaan we snel aan werken. De minister van Financiën en ik zijn daarvan met elkaar in contact”, aldus Levens.

FR

error: Kopiëren mag niet!