Momenteel de gerechten in onze Surinaamse keuken

Een dagelijkse vraag is momenteel: wat koken we vandaag? Door de huidige situatie heeft vrijwel alles wat de klok slaat te maken met de Covid maatregelen in acht nemen en thuis blijven. Zodoende is er ook meer tijd om aandacht te schenken aan onze voeding. Dit heeft een directe invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij functioneren. Het geeft ons lichaam energie. De Surinaamse gerechten hebben allemaal ook hun bekendheid. Wij zullen middels deze rubriek steeds een kijkje nemen in wat er dagelijks wordt klaargemaakt in onze Surinaamse keuken.

Huize P. had oker met geroosterd kip;

Huize F. had nasi;

De gerechten die wij dus voor deze dag tegenkwamen zijn: geroosterd kip, nasi

Recept: Tahoe lontong

Ingredienten:  250 gram witte rijst; 250 gram tahoe; 200 gram tauge; 1 stuk kipfilet; 4 teentjes knoflook; 1 halve ui; 2 takjes selderij; 5-6 pimentkorrels; 2 salamblaadjes; 375ml water; olie; 1 mespunt zout.

Bereiding: Breng de rijst, het water en zout in een pot aan de kook. Doorkoken totdat de rijst helemaal zacht en niet te waterig is. (Het kan tussendoor nodig zijn om wat extra water toe te voegen. Dit hangt af van de kwaliteit van de rijst). Haal de rijst van het vuur en stamp die meteen tot een dikke pap. Doe de pap in een vierkante of rechthoekige schaal. Let erop dat de dikte van de pap (lontong) ongeveer 3 cm is. Leg keukenfolie over de gehele bovenkant van de pap. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur (dit kan even duren). Verwijder de keukenfolie, snij de lontong in blokjes en leg die apart.

Snij de tahoe in blokken van ongeveer 4x4x4cm en bak ze gaar in olie. Snij ze daarna kleinere blokjes en leg ze apart.  Snij de knoflook en ui in gelijke stukken en bak ze goudbruin. Leg die apart.  Doe de kipfilet, pimentkorrels en salamblaadjes in een pot met water en kook die gaar. De kipfilet laten afkoelen en dan pluizen. Verhit 1-2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak de stukjes geplozen kip gedurende 2-3 minuten, totdat die een lichtbruin randje krijgen. Leg die apart. Snij de selderij fijn en leg die apart.

Serveren: Meng de stukjes lontong, tahoe, geplozen kip en de tauge op een bord. Garneren met de fijngesneden selderij. Serveren met ketjapsambal.

(Bron recept: suricepten.nl)

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!