Levens: ‘38% scholen binnenland nog niet begonnen’

De protestactie van de bus- en boothouders, die belast zijn met het vervoer van leerkrachten en leerlingen, heeft volgens Onderwijsminister Marie Levens  tot gevolg gehad dat 38% van de scholen in het binnenland nog niet zijn begonnen. “Het Nationaal Leger kan helpen met transport tot Albina, maar zij hebben niet de mogelijkheid om ons ook over de rivier te helpen. Wij proberen alles op alles te zetten om de betalingen aan de boothouders toch nog zo snel als mogelijk rond te krijgen. De minister van Financiën heeft zijn medewerking al verleend, maar de betalingen zijn helaas nog niet geschied”, benadrukte de minister donderdag tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA). Op deze vergadering heeft de president c.q. de regering informatie aan het college verstrekt over vraagstukken ten aanzien van de start van het schooljaar 2020-2021. De bewindsvrouw is positief dat Suriname als samenleving het toch vrij goed heeft gedaan met de start van scholen, terwijl veel landen vanwege Covid-19 nog lang niet zover zijn.

Bus- en boothouders moeten betaald worden

Echter, er is volgens haar nog geen bond die op dit moment rustig zit te kijken. Volgens haar kijken de bus- en boothouders uit naar de tariefsverhoging voor het vervoeren van leerkrachten en leerlingen. Samen met minister Albert Jubithana van TCT voert Levens de onderhandelingen met de bond. Het vervolggesprek vindt aanstaande dinsdag plaats. “De bus- en boothouders die met achterstallige betalingen kampen, hebben eerder niet gevaren of gereden. Ze hebben recht op hun betaling omdat ze toen hun diensten hebben geleverd. De achterstanden lopen enorm op, maar wij moeten ze betalen”, benadrukte Levens.

Nieuwe school voor Godo-olo en speciale beveiliging voor vrouwelijke leerkrachten

Zij prijst zichzelf gelukkig dat zij het Bureau Onderwijs Binnenland (BOB) weer operationeel heeft, omdat het binnenland echt bijzondere aandacht vereist. “Niet alleen logistiek, maar ook inhoudelijk, curriculum technisch en wat de veiligheid betreft. Wij investeren daar zwaar in en weten dat we de problemen die wij nu zien kunnen voorkomen en oplossen. Bijvoorbeeld de zwaar beschadigde school op Godo-olo en de criminele inbraken in de huizen van de leerkrachten op Loka Loka  waar vooral vrouwelijke leerkrachten vaak onveilig zijn. Dat gaan we echt oplossen”, stelde de minister. In dat kader is met de ministeries van Justitie & Polie en Defensie afgesproken om bijzondere veiligheidsfunctionarissen op te leiden om de veiligheid van vooral de vrouwelijke leerkrachten te zorgen. De ministers van OW en Defensie hebben ook steun toegezegd voor de bouw van een nieuwe school te Godo-olo.

Alle 600 scholen en gebouwen ministerie in kaart gebracht

Ook andere scholen worden opgeknapt die jaren niet goed zijn onderhouden en aangepakt. Er is een crisisprogramma opgesteld. “Als je 10 jaar niet naar een houten school kijkt, dan kan ik u zeggen dat bijna allemaal op dit moment krotjes zijn. En wij hebben een enorm groot onderzoek gedaan. Alle 600 scholen en gebouwen van het ministerie zijn nauwkeurig in kaart gebracht. Ik weet precies wat 1 school me gaat kosten en ik weet precies wat de regering zal moeten opbrengen als we al die scholen willen repareren. Maar een groep van meer dan 60 studenten van de technische faculteit hebben met ons gewerkt en hebben alle scholen stuk voor stuk nadrukkelijk in kaart gebracht met foto’s en al en gedetailleerde beschrijving van wat er gerepareerd moet worden. Wanneer ik u zeg dat het niet in 1 dag geregeld kan worden, dan heeft dat te maken met evidence based policy making”, aldus de minister.

FR

error: Kopiëren mag niet!