Intense rivaliteit tussen Suriname en Guyana om ontwikkeling olie-industrie

Guyana 5 jaar voor met vondsten, Suriname heeft decennialange ervaring in de branche

Vijf jaar na Guyana’s eerste olie-ontdekking en slechts enkele weken nadat de productie afgelopen december begon, beleefde Suriname een game changer met zijn eerste offshore-ontdekking in Maka Central-1. Dit werd op de voet gevolgd door twee andere ontdekkingen: Sapakara West-1 en Kwaskwasi-1. Terwijl Guyana voorloopt op het gebied van het aantal offshore ontdekkingen, maar liefst 21 tot nu toe, heeft Suriname meer ervaring in de industrie. Dit, omdat ons land sinds jaren ’80 een onshore-producent is, compleet met onze eigen oliemaatschappij Staatsolie.

Grote voorraden

Guyana’s ontdekkingen bij het Stabroek-blok, nummer 18, komen neer op meer dan 8 miljard vaten olie-equivalent, terwijl volgens de Amerikaanse multinationale investeringsbank en financiële dienstverlener, Morgan Stanley, het Surinaamse blok 58 in potentie 6,5 miljard vaten bevat. De US Geological Survey (USGS) heeft sinds 2001 gezegd dat het Guyana-Suriname bekken naar schatting 15 miljard vaten olie-equivalent kan bevatten. Terwijl oliemaatschappijen hun activiteiten over de hele wereld stopzetten onder druk van maanden van dalende vraag, sterk dalende olieprijzen en een wereldeconomie in recessie als gevolg van de pandemie, is het Guyana-Suriname bekken een van de weinige locaties gebleken waar offshore-operaties in het spel blijven, en toekomstige projecties zien er gunstig uit.

Proces versnellen

Olie- en gasbedrijven blijven onder zware druk vallen, zelfs nu de offshore in Guyana bloeit. “De olieaanvoer in 2020 zal naar verwachting vooral in de VS afnemen. Rusland, Canada, Kazachstan, Maleisië, Colombia en Azerbeidzjan, zullen naar verwachting ook dalingen meemaken. Maar het zal naar verwachting groeien in Noorwegen, Brazilië, Guyana en China.” Dit zei de Organisatie van de Olie-exporterende Landen (Opec) in haar laatste World Oil Outlook. Het oliekartel zei dat slechts een klein aantal niet-Opec-producenten een significante groei van het aanbod na 2025 laat zien. “Zij omvatten Canada, Qatar, Kazachstan en Guyana.” Suriname streeft ernaar om zich bij deze groep aan te sluiten, nu de productie uit haar offshore velden online komt. Ons land wilt dit proces ook versnellen. Het in Noorwegen gevestigde Rystad Energy zei dat de offshore-activiteit in Latijns-Amerika naar verwachting zal herstellen vanaf 2021 met meer dan 3 miljoen vaten per dag aan piekproductie, die naar schatting alleen al in 2025 in Brazilië en Guyana zullen worden gesanctioneerd. “Hiervan heeft meer dan 80% van de capaciteit break-even prijzen van minder dan $ 45 per vat en zal naar verwachting worden gesanctioneerd, ondanks de huidige marktomgeving.”

Liza en Kwaskwasi zijn reuzen in het productieve Guyana-Surinaamse bekken

“Een van de snelste ter wereld verwachten we een vergelijkbare ontwikkeling als bij de Liza-ontdekking in Guyana. Vijf jaar na de ontdekking begon Guyana met de productie”, vertelde Moensi-Sokowikromo, de financieel directeur van Staatsolie, in augustus aan OilNOW. Suriname’s ontdekkingen van wereldklasse zullen naar verwachting in de kortst mogelijke tijd worden ontwikkeld, zoals Guyana’s Liza. “Hoewel we nog veel werk te doen hebben, verdient een ontdekking van deze kwaliteit en omvang een evaluatietempo dat de optie van een versnelde eerste productie mogelijk maakt”, zei John Christmann, CEO en president van Apache, toen de ontdekking van Kwaskwasi-1 werd aangekondigd. Apache is de operator bij Blok 58 waar de 3 ontdekkingen van Suriname zijn gedaan.

Guyana staat klaar

De fiscale voorwaarden van Guyana voor het Stabroek-blok, samen met de ontdekkingen van hoge kwaliteit ruwe olie, hebben het voor exploitant Exxon Mobil en zijn partners Hess en CNOOC mogelijk gemaakt om verder te gaan met hun offshore-activiteiten. “Ik heb met verschillende mensen in de industrie gesproken. Zij deelden de mening dat Exxon in Guyana wil investeren vanwege de kwaliteit van de olie en de lage break-even-kosten om het eruit te halen, en ze zullen hier geld verdienen, gezien de fiscale voorwaarden ook”, vertelde Bharrat Jagdeo, Guyana’s vicepresident, deze maand aan verslaggevers op een persconferentie. “Guyana staat klaar.” Voor investeerders die naar dit veelbelovende bekken kijken, zullen de kosten van het zakendoen en overwegingen, zoals het wet- en regelgevingskader, veiligheid, respect voor de rechtsstaat en politieke stabiliteit bepalen waar ze hun kapitaal kunnen zetten.

20 miljard

Met nieuwe regeringen, die onlangs binnen enkele weken na elkaar zijn beëdigd in zowel Guyana als Suriname, hebben de 2 landen een kans om hun ontwikkeling aanzienlijk te versnellen met inkomsten uit de miljarden vaten oliebronnen, die offshore worden ontdekt. Olie wekt hoop en versterkt de band tussen 2 van de kleinste naties van Zuid-Amerika. Leiders in beide landen hebben gezegd dat hun respectieve regeringen erop zullen toezien dat de voordelen uit de oliesector voor hun mensen maximaal worden benut door de ontwikkeling van deze hulpbronnen. President Chandrikapersad Santokhi gaf recentelijk aan dat Suriname ruim 20 miljard dollars mag verwachten uit de olie-industrie. Volgens het staatshoofd worden er ook mogelijkheden bekeken om nu al voorschotten te verkrijgen op de internationale markt, om zodoende ons land uit de financiële problemen te halen. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: