Jogi: ‘Zaken gaan mis op scholen en bij transport kinderen’

De plenaire openbare vergadering waarin de president c.q. de regering informatie aan het college moet verstrekken over vraagstukken ten aanzien van de start van het schooljaar 2020-2021, is nu uitgeschreven voor donderdag. “De school is pas nog begonnen na een heel lange periode van stilstand vanwege Covid-19. Verschillende delegaties vanuit het parlement hebben de scholen dus ook bezocht om een beeld te krijgen over hoe de zaken precies zijn, maar een aantal zaken gaat niet goed en daarvoor moet er aandacht gevraagd worden van de regering”, benadrukt VHP-parlementariër Mahinder Jogi.

Transport leerlingen in bussen en boten

Het assembleelid stelt dat er verschillende issues besproken moeten worden. Hij noemt als eerste het transport van schoolkinderen. “De regering heeft aangegeven dat bushouders weer mogen rijden onder een bepaald protocol, maar ik weet niet hoe de controle plaatsvindt. Maar wat ik zelf heb gezien is dat leerlingen in overvolle bussen vervoerd worden, terwijl niet eenieder beschikt over een mondneusbedekking. Dat is zeer gevaarlijk, want het gaat om kinderen. Dus elke vorm van zorgvuldigheid dient betracht te worden. Zeker vanuit het ministerie van Onderwijs en de rest van de regering moeten er nadere en duidelijke instructies gegeven worden over hoe het transport van kinderen moet plaatsvinden”, aldus Jogi. Het is volgens de politicus geen normale zaak wanneer een bus rijdt van Calcutta naar de middelbare school in Maho met 80 leerlingen. Vanwege Covid moeten meer bussen ingezet worden om de sociale afstand tussen de kinderen te blijven hanteren. Ook in het binnenland worden er leerlingen met de boot vervoerd. Volgens Jogi zijn de protocollen voor vervoer van deze schoolkinderen voor hem ook onduidelijk. “Hoe veilig worden de kinderen daar vervoerd?”.

‘Laat je moeder je afschrijven’

Jogi stelt een heel triest geval te hebben meegemaakt van een leerling van Mulo Vrijburg Saramacca. “Een leerling zei aan de directrice van de school dat die en enkele andere leerlingen geen mondkapjes hebben en op elkaar in een bus met andere leerlingen moeten zitten. Die directrice heeft dan gewoon aan die leerling gezegd om dan maar zijn mond te dicht te houden in de bus. Hierdoor zou volgens die directrice deze leerling dan het virus niet kunnen oplopen. De leerkracht roept de leerling vervolgens de volgende dag tijdens de vlaggenparade, neemt die leerling sterk onder handen, waarna die leerling naar huis gaat en drie dagen lang weigert te eten. Dat kind is zo gechoqueerd. Dan zegt de directrice van de school tegen de leerling: ‘Laat je moeder je afschrijven’. Het is verwerpelijk hoe een directeur van een school zich gedraagt tegenover een leerling die hulp zocht op school. Deze dingen kunnen zich dan mogelijk ook voordoen op andere scholen”, benadrukt Jogi.

Mondkapjes bestellen voor kinderen

De ambassadeur van de Verenigde Staten, Karen Williams, heeft recent nog een donatie ter waarde van ongeveer US$ 50.000 overhandigd aan minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Deze donatie bestond uit Personal Protective Equipment (PPE), waaronder mond- en neusmaskers, thermometerguns en handsanitizers voor scholen met het oog op een veilige start van het nieuwe schooljaar, dat als uitdaging vooral het uitbreken van de Coronapandemie wereldwijd heeft. Volgens Jogi is de overheid verplicht mondneuskapjes aan leerlingen te verstrekken, indien zij dat niet zelf kunnen permitteren. Nagegaan moet volgens hem worden of de gedoneerde middelen wel of niet toereikend zijn om aan de behoefte te voorzien. Als dat niet zo is, moet de overheid het tekort opvangen door mondkapjes te bestellen. “Wij moeten de kinderen beschermen”, aldus Jogi.

Ook dc Saramacca overtrad samenscholingsverbod

Maar ook volwassenen, zelfs ministers, hebben volgens Jogi moeite om zich te houden aan de protocollen. “We kennen de performance van de regering in Nickerie en Pusugrunu. Weliswaar is de president groot genoeg geweest om zijn verontschuldigingen aan te bieden. Ik zag recent ook een geval in Saramacca waar een minister op bezoek was en de districtscommissaris van Saramacca heeft door de politie laten uitroepen dat er een samenscholingsverbod is, maar dan stond ze zelf met een groep van 20 tot 25 mensen. Hierdoor overschreed zij zelf de Covid-19 protocollen. Laten wij voorbeeldig zijn naar vooral de kinderen toe. Het is soms moeilijk, maar doe je uiterste best. Er is weliswaar een daling van het aantal Covid-19 besmettingen, maar het kan ook zo zijn dat wanneer wij onverantwoordelijk handelen, en zeker wanneer het gaat om kinderen, er ergere gevolgen zullen zijn”, aldus Jogi.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: