De awari als huisdier?

Huisdieren kennen we allemaal, maar bij het horen dat een awari in huis rondhuppelt als huisdier zal menig Surinamer op zijn minst de wenkbrauwen fronzen. De Nederlandse naam van de awari is de ‘Gewone Opossum’ en wetenschappelijk kent de wereld deze buideldieren als de Didelphis Marsupialis. De awari is een zoogdier, behorend tot de orde van de buideldieren en de familie van de buidelratten.

Beschermer

Het beeld van de awari is dat het een roofdier is, stinkt en vooral gevaarlijk is. Karin Rack, dierenbeschermer en vrijwilliger bij Probios, denkt daar heel anders over. Enkele jaren terug kwam ze voor het eerst in aanraking met enkele vreemde baby-dieren op haar erf. “Mijn hond had een dier aangevallen en in haar vlucht liet de moeder de baby’s achter.” Navraag leerde dat de vreemde wezens baby awari’s waren. Rack besloot zich in deze dieren te verdiepen en kwam erachter dat men in andere delen van de wereld anders keek naar de awari dan in Suriname. “Ik hoorde hier heel veel slechte en negatieve reacties over de Opossums.” Ze wijst erop dat deze dieren in een aantal landen beschermd zijn en dat ze niet zomaar thuis gehouden mogen worden. Het blijkt echter ook dat in bepaalde landen, zoals Trinidad en Tobago, de Opossum een delicatesse is.

Nuttig voor de natuur

Al gauw bleek voor Rack dat deze buideldieren met ongeveer de omvang van een huiskat, heel nuttig zijn voor de natuur. De op ratten lijkende dieren komen voor in Australië en Zuid-Amerika. Rack noemt het nut van de awari voor de stedelijke leefgemeenschappen, omdat dode dieren worden opgeruimd. Volgens Rack zijn awari’s schoner dan katten, omdat zij zich constant wassen. Ook zouden er vrij weinig tot geen ziektes worden overgebracht.

Roofdier
Rack bestrijdt dat de awari een roofdier is en ‘s avonds kippen komt stelen. Volgens haar zal het dier een kippenhok mijden, omdat ze schuw zijn voor de paniek die ontstaat wanneer meerdere kippen opspringen. Als andere roofdieren hebben toegeslagen, ziet ze het wel gebeuren dat de awari ten tonele verschijnt om de restanten op te ruimen. 

Het dier is een nachtdier en kan zowel over de grond als in de bomen makkelijk uit de voeten. Buidelratten lijken gevaarlijk, maar het zijn vriendelijke dieren die schuw zijn voor mensen.

Huisdieren
Of de awari geschikt is als huisdier ontkent Rack meteen. “Het zijn wilde dieren die in het wild thuishoren.” Zelf heeft zij de door haar grootgebrachte baby awari’s weer terug in het wild gezet. “Maar ze komen regelmatig terug om bij mij op het erf in een gereedstaande emmer te slapen”, vertelt ze. “Wereldwijd beginnen mensen wel te ontdekken dat de dieren thuis gehouden kunnen worden. In Australië en de Verenigde Staten is dit ondertussen verboden.” Ook is het belangrijk om te weten dat de dieren vanwege hun uiterst gecompliceerde dieet niet geschikt zijn om thuis te houden. Awari’s worden niet ouder dan 2 jaar.

Opruimers van de nacht
‘s Avonds komen ze in de tuin om insecten, rupsen, wormen die de gewassen ziek maken, op te eten. Ook slangen op het erf worden opgeruimd. “Ze zijn in de nacht ons erf aan het schoonmaken.Ze kunnen nooit een plaag worden als je kijkt naar hun korte levensduur, vertelt Rack. “Ze zorgen juist dat we geen pest krijgen van kakkerlakken en bijvoorbeeld muizen.” In de bomen klimmen de awari’s om oud fruit op te ruimen. Waarnemingen van ooggetuigen zeggen echter dat deze dieren zich ook tegoed doen van vers fruit. Voor Rack geldt echter dat deze dieren zorgen voor een goede afwisseling, waardoor de bomen ook weer vers fruit kunnen dragen.  

Stinkdier
Voor de meeste personen is de awari een stinkdier, maar Rack zegt daarover het volgende. “De awarie gebruikt alleen zijn stinkklieren in momenten van uiterste nood als verdedigingsmiddel.”

Prehistorie en Kangoeroe

De awari stamt uit de tijd van de dinosaurussen en Rack duidt aan dat het ook familie is van de kangoeroe in Australië. Door zich in te zetten voor deze buideldieren hoopt de beschermer dat er met meer waardering naar de dieren zal worden gekeken, maar een huisdier zijn ze zeker niet. “Ze horen in de vrije natuur te zijn”, besluit Rack.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: