Doekhie vindt brug over Corantijn een ‘prachtig project’

“Onverlaten hebben die vlaggen al gestolen”

Rachied Doekhie, voormalig assembleelid van de NDP uit het district Nickerie, is heel blij met de permanente verbinding tussen Suriname en Guyana met de komst van de brug over de Corantijnrivier en noemt het zelfs een prachtig project. “Het gebaar is prachtig. De snelheid waarmee de minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, de brug wilt bouwen over de Corantijnrivier is heel positief en komt als Surinamer en Nickeriaan ook heel goed over bij mij. Uiteraard gaat de brug aardig wat financiën kosten, dus laat de minister er toch goed naar kijken”, zegt de NDP’er aan Dagblad Suriname. De politicus voert aan dat er vooral bij de bouw gekeken moet worden naar het stukje van de jurisdictie. De Corantijnrivier behoort in zijn geheel aan Suriname toe, maar volgens Doekhie is het geen geheim dat de Guyanezen ook aanspraak willen maken op de brug en inherent daaraan ook een deel van de rivier ‘meepikken’. “Wij hebben al een Tigri-probleem met de Guyanezen, maar de Corantijn is van ons. En als wij nu een stukje eigendom gaan weggeven, dan zal niemand dat leuk vinden”, aldus de NDP’er.

‘Den mang gwe nanga den fraga kba’

De Surinaamse minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, heeft zaterdag samen met zijn Guyanese ambtgenoot, Juan Edghill, de voorgestelde locaties voor de landing van de geplande brug over de Corantijnrivier bezocht. Aldaar hebben de twee ministers de nationale vlaggen geplaatst om hun betrokkenheid bij het project aan te geven. Doekhie meldt echter dat slechts een dag tot twee erna onverlaten de vlaggen aan de Surinaamse zijde hebben gestolen. “Den mang gwe nanga den fraga kba. Misschien moeten ze metalen buizen plaatsen voor de vlaggen en deze in de grond storten”, benadrukt Doekhie.

Eerst goede administratieve afspraken maken

Er moeten volgens de ex-parlementariër ook eerst wat administratieve afspraken gemaakt worden over de grens, jurisdictie, immigratiediensten en hoe de kosten en winsten afgehandeld zullen worden. “Op hun grondgebied mogen ze douane en immigratie hebben en wij aan onze kant ook. En wanneer ze financieel ook bijdragen aan de brug, mogen ze alles wat zij aan die zijde ontvangen, ook behouden. Hierdoor blijft alles wat Suriname aan deze zijde ontvangt ook van Suriname”, stelde Doekhie. De NDP’er verwijst hiermee naar het model dat al jaren gehanteerd werd met de Canawaima-veerboot. De boot geeft al jaren technische problemen, waardoor de dienst door mismanagement van de Surinaamse zijde al geruime tijd stilligt. Volgens Doekhie zal de brug ook voorgoed een einde brengen aan de problemen met de Canawaima-dienst.

Indertijd al ontwerp gemaakt door bruggenbouwer

De politicus voert aan dat indertijd er al een ontwerp was gemaakt door een bruggenbouwer, waarna er ook een intentieverklaring werd getekend. “Het voortraject was al uitgestippeld. Als het goed is, moet het dan daar op het ministerie liggen. Dus de minister adviseer ik om niet verder te kijken, want dan kan hij ook bepaalde uitgaven besparen”, stelt de NDP’er. Doekhie voegt eraan toe dat minister Nurmohamed sowieso zijn ondersteuning geniet wanneer het project wordt uitgevoerd. “Als die minister het project daadwerkelijk uitvoert, heeft hij mij aan zijn zijde”, aldus Doekhie.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: