Mahinder Jogi: “Een leerling heeft mij gezegd dat die minister Nurmohamed zonder mondkapje heeft gezien”

Covid-19 maatregelen gelden ook strikt voor leden regering

VHP-parlementariër Mahinder Jogi uit het district Saramacca keurt resoluut de manier af waarop leden van de regering de Covid-19 maatregelen aan hun laars lappen. Op sociale media zijn foto’s opgedoken van een informele bijeenkomst tijdens het recent bezoek van een regeringsdelegatie aan Nickerie. Slechts enkele personen hadden mond-/neusbedekking op, maar van het bewaren van de onderlinge afstand van 1.5 tot 2 meter was er geen sprake. Onder de aanwezigen waren de president, vicepresident, ministers en verschillende assembleeleden. Van de regeringsleden had alleen minister Bronto Somohardjo (Biza) mond- en neusbedekking op. Ook bij het bezoek op de krutu in Pusugrunu is weer hetzelfde gebleken. Hierdoor moet naast de positief geteste minister Diana Pokie, nu ook een derde van de ministerraad in quarantaine. “Op het feestje in Nickerie zagen wij ook minister Riad Nurmohamed daar zitten zonder een mond-/neuskapje. Vandaag (maandag, red.) sprak ik met een paar scholieren en een leerling zei gewoon tegen mij dat die een foto heeft gezien waarop een minister zonder mondneuskapje zat. Die leerling wist natuurlijk niet hoe die minister heette, maar wat Nurmohamed heeft gedaan is echt geen voorbeeld. Wij moeten het goede voorbeeld geven door de regels ook op te volgen. Feest of geen feest, werk of geen werk, de protocollen dienen nageleefd te worden”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname.

Leerlingen in overvolle bussen zonder mond-/neuskapjes

Met 107 Covid-19 doden merkt Jogi dat veel personen in het land het gevaar van het virus nog steeds onderschatten. “Nu hebben wij zoveel Covid-19 gevallen en een kwart van de ministerraad moet in quarantaine. Ik heb burgers gesproken die bij mij geklaagd hebben dat ministers niet eens mondkapjes aantrekken, dan waarom moeten zij dat dan doen. 30 leerlingen worden in schoolbussen bestemd voor 25 personen getransporteerd, terwijl meer dan de helft van deze kinderen geen mond-/neuskapje op hebben. De regering heeft toegestaan dat de particuliere lijnbussen weer mogen rijden onder strikte Covid-19 voorwaarden, maar wie controleert dat? Je vraagt van de burgerij om zich op een bepaalde manier te gedragen, dan moet je en ben je verplicht als regering het voorbeeld te geven. Het kan niet anders”, aldus Jogi.

Vp Brunswijk niet getest ondanks contact met minister Pokie

Hoewel vicepresident Ronnie Brunswijk ook contact heeft gehad met minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer, die besmet is met Covid-19 en in het ziekenhuis is opgenomen, is hij niet getest. Volgens de Communicatiedienst Suriname (CDS) vertoont de vp vooralsnog geen symptomen. Echter, volgens deskundige uitleg tijdens Covid-19 persconferenties is vaker gesteld dat bij zulke gevallen dat niet hoeft te betekenen dat zo iemand het Coronavirus niet heeft. Brunswijk is eerder al Covid-19 positief getest, nadat hij in juli eerst gekozen werd tot voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA).

President onderkent fout

Ondertussen heeft president Chandrikapersad Santokhi namens de regering excuses aan de samenleving geboden voor het niet naleven van de Covid-19 maatregelen tijdens de bijeenkomst met diverse ministers in Nickerie. Jogi vindt deze stap van het staatshoofd heel goed. “Hij is iemand die zich niet te groot voelt om zijn excuses aan te bieden”, aldus Jogi. De ministers die in quarantaine zijn, zijn Kenneth Amoksi (Justitie & Politie), Krishna Mathoera (Defensie), Gracia Emanuël (Regionale Ontwikkeling & Sportzaken), Reshma Kuldipsingh (Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken), David Abiamofo (Natuurlijke Hulpbronnen), Prahlad Sewdien (Landbouw, Veeteelt en Visserij) en Bronto Somohardjo (Binnenlandse Zaken). Zij waren allemaal naar Pusugrunu geweest op de gran krutu. Pokie was ook op de krutu, maar wist toen niet dat ze besmet was met Covid-19. 

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: