Wayana te Anapaike: ‘Triest dat ministerie van Onderwijs niet weet dat wij geen school hebben’

Anapaike wacht niet langer: Dankzij Stichting Mulokot en donaties is een privéschool in dorp opgezet

De inheemse Wayana van het dorp Anapaike (Kawemhakan), aan de Lawarivier, klopt al jaren aan de deur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur met de vraag wanneer er nu eens eindelijk een school komt in het dorp. 

Het ministerie lijkt echter doof te zijn voor de herhaalde verzoeken vanuit het dorp. Dat werd weer eens bevestigd afgelopen week toen Priya Hoepel, onderdirectrice van het Bureau Onderwijs Binnenland, in het 10 Minuten Jeugdjournaal zei niet te weten dat er geen school is in Anapaike. Hoepel: ‘Het ministerie is niet bekend met het probleem van het dorp. We moeten informatie van de districtscommissaris krijgen dat kinderen geen onderwijs krijgen. Als er geen school is, zal er een plek gecreëerd moeten worden voor de kinderen in het onderwijs. Het is een hele organisatie en zal binnen het ministerie besproken moeten worden.’ 

‘Ze weten het nooit. Het is hun reddingszin om aan te geven dat ze nooit van het dorp zelf gehoord hebben, maar niet tijdens verkiezingen’, zegt Jupta Lilian Itoewaki van de Stichting Mulokot in gesprek met Dagblad Suriname.

‘Is het niet triest dat jullie nog steeds zeggen dat jullie niet weten dat er geen school is in Anapaike/Kawemhakan in het Lawagebied? Hoe vaak hebben de granman en Stichting Mulokot hier geen aandacht voor gevraagd bij jullie? Het is echt schokkend om precies hetzelfde verhaal te horen, dat we al meer dan 25 jaar horen. Gemiste kans voor deze nieuwe regering’, aldus een reactie van de stichting op haar Facebookpagina.

Jupta Itoewaki: ‘De vorige regering heeft tijdens haar twee termijnen beloofd een school te bouwen. Maar we blijven niet wachten op de regering en zijn zelf in oktober 2019 met een privéschool begonnen. Het is een initiatief van onze Stichting Mulokot. De leermiddelen worden ook door de stichting betaald. Iedereen, jong en oud, mag op de privéschool les volgen. We verzorgen tot nu toe uitsluitend lessen in de Nederlandse en Engelse taal. Maar een privéschool met alleen Engels en Nederlands is niet de oplossing, want de kinderen hebben immers recht op normaal onderwijs.’

Voor de Cornonavirus-pandemie volgden de kinderen onderwijs aan de Franse zijde van de rivier. ‘Het is een normale lagere school in het dorp Taluwen, een Wayana Frans dorp en natuurlijk lessen in de Franse taal’, aldus Itoewaki. Uiteraard geen ideale situatie, maar in ieder geval konden kinderen onderwijs krijgen.

Voor de privéschool zijn twee Wayana-docenten aangetrokken. ‘Of eigenlijk een docent en een docent-assistent. Lessen worden verzorgd in Wayana Nederlands of Wayana Engels. We zijn nu aan het kijken of we films kunnen maken, zodat de kinderen toch weer les kunnen volgen. De stichting betaalt het salaris van de docenten, hun vliegtickets en hun voeding in het dorp. Dit allemaal dankzij donaties.’

Bureau Onderwijs Binnenland

Het Bureau Onderwijs Binnenland is pas weer nieuw leven ingeblazen, nadat het in 2016, na 33 jaar, door toenmalig minister Robert Peneux werd opgeheven om plaats te maken voor een Onderwijs Coördinatiecentrum Binnenland. Maar dat centrum is er nooit gekomen. Afgelopen maand liet minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur weten dat het Bureau Onderwijs Binnenland weer actief is. Medewerkers van het bureau moeten zorgen voor optimalisering van het onderwijs in het binnenland.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: