Kleine ondernemers hebben het moeilijk

In verband met de Dag der Marrons op 10 oktober zijn er enkele gesprekken gevoerd met kleine ondernemers, die op deze bewuste dag werken en hun talent aan de rest van de bevolking tonen. Ondanks de Covid-19 situatie is het voor hen toch een belangrijke dag om te gaan bezinnen over de bijdrage, die de voorouders hebben geleverd 260 jaar geleden. Velen van de kleine ondernemers geven aan dat vergeleken met de afgelopen jaren nu een groot verschil te zien is als het gaat om het vieren van feestdagen in het centrum van Paramaribo en de mogelijkheid om een broodje verdienen. De dreiging van het virus en de financiële situatie maakt het heel moeilijk voor de kleine ondernemers. “Normaliter maken wij winsten op feestdagen met de verkoop. Maar nu kunnen wij van geluk spreken als wij tenminste 20 klanten hebben gekregen voor de dag. Het gaat moeilijk, maar er zullen betere dagen komen als wij samen ervoor gaan”, zegt een kleine ondernemer.

“Wij marrons zijn overal te vinden in Suriname en leveren ook een bijdrage in de samenleving. Maar er mist nog een deel als het gaat om het verder ontwikkelen in het land”, benadrukt een hosselaar tegenover de krant. Hij geeft aan dat er nog steeds een onderscheid gemaakt wordt onder de bevolkingsgroepen. “Ik werk hard, maar als ik ondersteuning vraag of een werk zoek met vaste inkomsten, dan wordt er vaak genoeg anders naar mij gekeken of gevraagd naar mijn achtergrond, omdat ik hosselaar ben. Er zijn velen die niet meer daarnaar kijken en samen een land willen ontwikkelen, maar die enkelingen ertussen die er niet zeker van zijn, maken toch wel een verschil.  In een land moet er niet gekeken worden van welke bevolkingsgroep het beter doet of kan, maar er moet samengewerkt worden aan de ontwikkeling van het land. Als er minder onderscheid gemaakt wordt en meer werk gecreëerd wordt, denk ik dat er zeker een verandering zal komen. Het kan en het is mogelijk. Als hosselaar maak ik het zelfs mee in het centrum van de stad. Er is een samenwerking en verstandhouding te zien”, aldus de hosselaar.

TM

error: Kopiëren mag niet!