Jongeren hebben geen geloof in sociale woningbouw overheid

“In ons land wordt grond gehamsterd door politici alsof het spijsolie of pindakaas is”

Onlangs liet het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) weten dat de VHP-Abop regering bijzondere aandacht geeft aan de sociale woningbouw voor minder draagkrachtigen door middel van een voorwaardenscheppend beleid om burgers te stimuleren zelf te bouwen. Dit betekent dat de regering zelf geen huizen zal bouwen. Volgens Sozavo zullen jongeren en afgestudeerden, die in staat zijn om een huis neer te zetten, een stuk grond krijgen. Enkele jongeren die sinds vorig jaar afgestudeerd zijn van Adekus en geen baan kunnen vinden, springen geen gat in de lucht met deze mededeling.

“Waarom is het beleid niet gebaseerd op recht op een stuk grond voor elke Surinamer? We zien dat dezelfde regering een personeelsstop heeft gezet. We weten al lang dat jongeren die afgestudeerd zijn geen werk kunnen vinden. En nu gaat men ook nog voorwaarden stellen voor een ieders basisrecht om een stuk grond te kunnen krijgen?”, luiden de woorden van een jongere in gesprek met Dagblad Suriname. Bij haar wordt de indruk gewekt dat ook bij de nieuwe regering alles om vriendjespolitiek draait. “In de 3 maanden dat de VHP-Abop aanzit, zien we niets anders dan nepotisme bij elke benoeming.”

De jongere is van mening dat er onvoldoende plannen bij de machthebbers zijn om het huisvestingsvraagstuk daadwerkelijk aan te pakken. Sozavo deed zelf uit de doeken dat volgens het Huisvestingsplan 2012-2017 de woningbehoefte 7.670 woningen per jaar bedraagt, waarvan het woningtekort 3.306 is. Waar de jongere ook vraagtekens achter plaatst, is waar er nog grond beschikbaar is in de stad en omgeving. “Ik wil bijvoorbeeld geen grond op Para, Coronie of Sipaliwini, omdat er daar geen ontwikkeling is. Hoeveel grond hebben politici jaar in jaar uit achtergelaten voor jongeren? In ons land wordt grond gehamsterd door politici alsof het spijsolie of pindakaas is”, aldus de jonge Surinamer.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: