Momenteel de gerechten in onze Surinaamse keuken

Een dagelijkse vraag is momenteel: wat koken we vandaag? Door de huidige situatie heeft vrijwel alles wat de klok slaat te maken met de Covid maatregelen in acht nemen en thuis blijven. Zodoende is er ook meer tijd om aandacht te schenken aan onze voeding. Dit heeft een directe invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij functioneren. Het geeft ons lichaam energie. De Surinaamse gerechten hebben allemaal ook hun bekendheid. Wij zullen middels deze rubriek steeds een kijkje nemen in wat er dagelijks wordt klaargemaakt in onze Surinaamse keuken.

Huize L. had viskuit;

Huize G. had Pittige terie;

De gerechten die wij dus voor deze dag tegenkwamen zijn viskuit, pittige terie

Recept: Moksi alesi

Ingredienten: 250 gram bakkeljauw; 500 gram witte rijst; 3 kleine aardappelen; 2 tomaten; 4 teentjes knoflook; 1 kleine surinaamse peper; 1 kleine ui; 25 gram boter; 600ml kokend water; olie; zout.

Bereiding: Kook de bakkeljauw 15-20 minuten in heet water. Spoel de bakkeljauw een aantal keren onder de kraan om het overtollig zout te verwijderen. Verwijder alle graten en pluis de bakkeljauw.  Verhit 6-8 eetlepels olie in een pan. Snij de tomaten, knoflook en ui in kleine stukken en bak die halfgaar. Voeg de geplozen bakkeljauw en (hele) surinaamse peper toe en bak het geheel gaar. Leg de bakkeljauw apart. Schil en snij de aardappelen in partjes. Verhit voldoende olie in een pan en bak de partjes gaar. Leg de partjes apart. Spoel de rijst en laat deze uitlekken in een vergiet. Die dient wel vochtig te blijven. 

Verhit 4-6 eetlepels olie en 25 gram boter op middelhoog vuur in een (soep)pot. Wanneer de olie en boter heet zijn, voeg de natte rijst al roerend toe. Bak de rijst gedurende 5 minuten lichtbruin. Voeg 600ml kokend water toe (altijd net iets meer dan de rijst). Doe het deksel op de pot en kook de rijst gaar (het water zal dan bijna opgedroogd zijn).  Voeg dan de bakkeljauw en aardappel toe. Alles goed mengen en nog 3-5 minuten doorkoken. Als de moksi alesi nog te vochtig is, dan zonder deksel doorkoken en het vocht laten verdampen. Eventueel zout naar smaak toevoegen, maar meestal is de bakkeljauw al zout genoeg.

(Bron recept: suricepten.nl)

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!