Nickerie, Coronie en Saramacca moeten agrarische productiegebieden worden

De regering wil de districten Nickerie, Coronie en Saramacca koppelen om een agrarisch productiegebied te zijn, één waar de productie met behulp van de moderne technologie op gang wordt gebracht. Volgens president Chandrikapersad Santokhi gaat het dan niet alleen om rijst, maar om alle soorten van agrarische producten, ook door middel van kassenteelt. Het staatshoofd staat aan de leiding van een regeringsdelegatie, die op bezoek is in het rijstdistrict. Hij zegt dat de producten via de luchthaven van Nickerie – waarvoor er plannen zijn om die verder te ontwikkelen – naar Caribisch gebied gebracht kunnen worden.

President Santokhi benadrukt dat de wereld midden in een Covid-19 crisis mag zitten, maar dat deze crisis ook uitdagingen creëert. Suriname kan haar lokale producten zelf gebruiken, maar tegelijkertijd brengen naar de buitenlandse markt, die behoefte heeft te beginnen met de Caribische markt. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bekijkt nu al de mogelijkheden tot het verschepen van groente en fruit naar Barbados. Hiermee zal de regering invulling geven aan de eerder dit jaar door de vorige regering gesloten overeenkomst tussen de twee landen.

Volgens de president zal het Productschap Rijst zo snel mogelijk opgezet worden. Ex-parlementariër Jitendra Kalloe is aangewezen om dit project te trekken. Hiermee zal er met regelgeving en instituten ervoor gezorgd worden dat het beleid met betrekking tot rijst goed ontwikkeld kan worden. Het staatshoofd zegt dat ook de markt in Nickerie ontwikkeld moet worden. Hij denkt aan een markt met twee verdiepingen. Daarnaast zal het toerisme in Nickerie, dat al veel potentie heeft, verder gestimuleerd worden. Het district trekt niet alleen bezoekers uit Paramaribo en de overige districten, maar ook uit Guyana en andere landen. In het kader van het verder ontwikkelen van het toerisme in Suriname, heeft de regering volgens de president haar beleid als het gaat om reizen naar Suriname aangepast. Zo is besloten dat ook reizigers uit India geen visum nodig hebben. De regering gaat het beleid van toeristenkaarten goed reguleren met een open sky policy. De bedoeling is dat Zanderij als een hub wordt gebruikt voor Zuid-Amerika en de Caribische regio.

error: Kopiëren mag niet!