Minister Ramadhin: ‘Toename aantal besmettingen binnenkort zeker mogelijk’

Overvolle bussen en herstart scholen kunnen leiden tot toename

De particuliere lijnbussen rijden weer vanaf maandag 21 september, onder strikte Covid-19 maatregelen. Zo mogen er niet meer dan 20 passagiers in een bus vervoerd worden, er dient hand sanitizer aanwezig te zijn en de passagiers en buschauffeur moeten een mond-/neuskapje dragen. De opklapstoeltjes moeten ook uit de bussen zijn verwijderd. Maar, iedereen ziet dat veel bussen gewoon vol zitten met passagiers. Er is dan ook absoluut geen sprake van de 1.5 meter veilige afstand. Passagiers zitten naast elkaar, tegen elkaar aan. Er lijkt niets te zijn veranderd, met uitzondering van de verwijderde klapstoeltjes. Dit alles lijkt niet echt bevorderlijk voor het tegengaan van Covid-19 besmettingen, integendeel.

De scholen zijn donderdag op 1 oktober weer gestart. Ook dat gebeurt onder strikte Covid-maatregelen. Maar, kunnen leerlingen, op welk schoolniveau dan ook, wel de 1.5 meter afstand bewaren? De praktijk laat zien dat dat niet overal het geval is, integendeel. Ook hier moet gezegd worden dat het niet echt bevorderlijk lijkt voor het tegengaan van het Corona-virus, integendeel. Minister Amar Ramadhin sprak donderdag op 1 oktober tijdens een persconferentie zijn grote bezorgdheid uit over het verslappen van het naleven van de Covid-19 maatregelen in de samenleving. Hij zei zelf voorbeelden hiervan te hebben gezien en zal bij een eerstvolgende persconferentie foto’s tonen van groepen die de maatregelen negeren.

‘We zien dat de samenleving weer aan het verslappen is. We zien dat mensen recreatief aan het voetballen zijn, dat mensen voor winkels rondhangen zonder mondkappen. Nog steeds lopen er personen rond die uw gezondheid in gevaar kunnen brengen. Laten we kritisch blijven en kijken naar onze eigen samenleving. Ik merk vooral bij winkels dat vooral mannen daar rondhangen. Het lijkt een mannenprobleem. Mensen beseffen niet dat het gevaar nog niet is geweken.’

Maar, de minister heeft meer om bezorgd over te zijn. De bussen rijden dus, veelal propvol passagiers, weer. Het kan dus gebeuren dat er zeer binnenkort een toename zichtbaar wordt in het aantal dagelijkse Covid-19 besmettingen. 

Rond 14 oktober zijn de scholen alweer 2 weken geopend. Twee weken is de zogenoemde incubatietijd van het Coronavirus. Ook dan zou een toename van het aantal dagelijkse besmettingen mogelijk kunnen zijn. De periode tussen het moment dat iemand besmet raakt en dat iemand klachten krijgt, heet incubatietijd. Als een persoon besmet raakt met het Coronavirus, dan duurt het meestal 5 tot 6 dagen voordat die klachten krijgt. De incubatietijd van het Coronavirus ligt tussen de 2 en 14 dagen. Kortom, minister Ramadhin zou eigenlijk bezorgd moeten zijn over meer dan slechts wat groepjes voetballende jongens op een veldje of een groepje bierdrinkende ‘hang’ mannen voor een winkel. 

‘Toename aantal besmettingen binnenkort zeker mogelijk’

In gesprek met Dagblad Suriname erkent de minister ‘dat het zeker mogelijk is’ dat binnenkort het aantal dagelijkse besmettingen zal toenemen. ‘We hebben dat ook in de wereld gezien. We kijken er kritisch naar, kijken van waar besmettingen plaatsvinden en dan gaan we evalueren en mogelijk nieuwe besluiten moeten nemen. Het is een dynamische periode en besluiten kunnen binnen een paar dagen weer worden teruggedraaid.’

‘Gaat u pinnen bij pinautomaat, neem sanitizer mee en trek handschoen aan’

Hij benadrukt tot slot dat ‘bij pinautomaten mensen besmet zijn geraakt, omdat die automaten niet worden schoongemaakt’. ‘Ik adviseer iedereen die gaat pinnen bij een pinautomaat om handsanitizer bij zich te hebben en om een handschoen aan te trekken om te pinnen en die handschoen vervolgens weg te gooien.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: