Burger wil schoonmaakmiddelen en internet op basisgoederenlijst

De regering heeft een basisgoederenlijst samengesteld. ‘Producten essentieel in het dagelijks levensonderhoud van u’, de burger, aldus de regering. Maar, is de lijst niet toe aan uitbreiding? Immers, u heeft toch meer (non-food) producten iedere dag nodig, maar die staan niet op die lijst. Dagblad Suriname stelde deze vraag op haar Facebookpagina en binnen korte tijd stroomden vele reacties binnen. Hieronder enkele willekeurig gekozen reacties.

Wierash: ‘Het feit alleen dat een regering met zo’n lijst komt voor haar volk, geeft al aan dat ze haar volk ziet als kuddedieren. Sorry, maar het is de harde realiteit. Zelfs dieren hebben niet genoeg aan een keer voeding krijgen om zich koest te houden. Mensen hebben veel meer nodig voor een normaal menselijk bestaan, dan denk ik aan water, licht, transport, kleding, educatie, gezondheidszorg, om maar een paar te noemen. Geen van deze basis essentiële middelen van bestaan is meer toegankelijk voor de normale burger. De middenklasse, ruggengraat van een land, die voorheen dit alles zich nog kon permitteren, kan dit nu echt niet meer. Waar praten we dan over?’  

‘Tandpasta, badzeep, boterhamzakjes voor schoolgaande kids’

Surya schrijft dat de lijst zou moeten worden aangevuld met ‘tandpasta, badzeep, boterhamzakjes voor schoolgaande kids, eventueel toiletpapier en afwasmiddel’.

Krieshan doet het voorstel om ‘via bonnen boodschappen te doen in een winkel welke afgesproken is met de regering’.

Arvind vraagt: ‘Zijn alleen de goederen op dat lijstje onderhevig aan prijscontrole via het ministerie van Handel en Industrie? Zo ja, what about de andere producten in de supermarkten die naar mijn inziens veel te hoog zijn geprijsd….hoe zal dat worden aangepakt?’

Saskia: ‘Bestaat het leven van ons uit alleen uit basisgoederen? Ik denk van niet hoor. Voor mijn dagelijkse leven heb ik transport nodig, dak boven mijn hoofd, gezonde voeding, internet dat niet weg te denken is en zo veel nog meer dus…. ’

‘Maandverband, desinfectant, toiletpapier, waspoeder, broodbeleg’

‘Er zijn er nog meer tegenwoordig die tot basisgoederen gerekend kunnen worden, zoals maandverband voor vrouwen, desinfectant voor huishouden, toiletpapier, waspoeder voor kleding, broodbeleg’, zo schrijft Kavita.

Erwin: ‘Van alle goederen die worden geïmporteerd, moet op basis van de geldende regels de prijs berekend worden. Die zullen een minimum- en een maximumwaarde hebben. Die kunnen allemaal gepubliceerd worden. Het beste is dat bij elke winkel, bouwmaterialenzaken, et cetera de lijst wordt aangebracht. In dit geval zal de consument de controleur worden.’

‘Waarom wordt geen bon uitgegeven?’

Ann vraagt zich af waarom niet een bon wordt uitgegeven ‘waarmee de mensen zelf hun aankopen zouden kunnen doen in de winkels’.

Valerian: ‘Ik zou de regering willen vragen of haar leden deze zelfde goederen ook consumeert? Waarom heeft het volk geen keuze en waarom kunnen de leden van regering wel bepalen wat ze dagelijks moeten eten?’

Ricky brengt ‘betaalbaar en toegang tot internet, elektriciteit, transport, woongelegenheid en schoon drinkwater ook onder basisgoederen’.

Marishka vindt dat ‘handsanitizer, bleekmiddel, toiletreiniger, afwasmiddel en poederzeep’ ook moeten worden opgenomen in de basisgoederenlijst’.

Roshnie: ‘Elke dag melk, brood en internet.’

Shan: ‘Alles moet betaalbaar zijn. Nu willen ze alles verhogen. Benzine, internet, stroom, water. Hoe gaat het arme volk het redden?’

‘Hoewel ik zelf vrijwel geen alcohol nuttig, lijkt het mij dat een Parbo-tje niet mag ontbreken. Wil je kwaliteit van leven niet nog verder in de verdrukking duwen. Het gewone volk leeft in armoede. Armoede betekent niet dat er geen eten is, maar dat je je geen luxe kunt permitteren’, aldus Wim.

‘Internet, telefoon, energie, water, sanitizers zijn geen luxegoederen meer’

Kiran: ‘Internet, telefoon, energie, water, sanitizers zijn allang geen luxegoederen meer. Deze regering doet het nauwelijks veel beter dan de vorige hoor.’

Dilip stelt dat ‘de prijzen van de basisgoederen op de lijst aangegeven hoger zijn dan de werkelijke prijs in de winkels. Wat voor nut heeft het dan dat er een lijst wordt samengesteld, terwijl het in de winkels goedkoper is?’

Rishi: ‘Internet voor studenten die online moeten studeren, is wel moordend hoor en er moet controle komen in al die winkels.’

Sardha: ‘Chloor/pine-oil, poederzeep, afwasmiddel, badzeep, tandpasta, boter/pindakaas, maandverband, poedermelk, in plaats van 1 fles 2 flessen olie.’

Ran schrijft geen ‘voorstander van voedselpakketten’ te zijn. ‘Geef de mensen liever waardebonnen waarmee ze zelf hun inkopen kunnen doen bij selecte goederenwinkels.’

Indra reageert kort: ‘Internet voor studenten’.

Ran komt met een kritische noot: ‘Ik las ergens dat ei en kip tot basisgoederen behoren. Eiwitten zijn inderdaad essentieel voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding. Maar, daar moet jij zelf voor zorgen niet de overheid. Als je zelf een paar kippen kweekt, is het probleem opgelost.’  

Ambyjy: ‘Staan schoonmaakmiddelen op de lijst?’

Rohied: ‘Behoren kip en eieren niet tot basisgoederen? Juist in deze tijd van Covid-19, waarbij de mens veel meer eiwitten nodig heeft, zijn deze producten duurder geworden door de unificatie van de koers. Geen enkel ministerie maakt moeite om na te gaan hoe deze producten ook betaalbaar gemaakt kunnen worden voor de consument. Zoveel beleidsadviseurs?? Wat voor advies geven jullie?? Alleen hoe steeds meer van het volk in te houden?? Wonen jullie niet in Suriname dat jullie deze ontwikkelingen niet zien of merken!’

error: Kopiëren mag niet!