Presidentiële ambtsketen bij huldigingen en voor de rest de sjerp

Gisteren droeg president Chan Santokhi de ambtsketen bij de viering van 100 jaar Surinaamse Voetbalbond (SVB). Daarbij heeft het staatshoofd verschillende bestuursleden gedecoreerd, samen met andere hoogwaardigheidsbekleders. De ambtsketen deed vele wenkbrauwen fronsen, daar sinds 2014 de sjerp het nieuwe ambtssymbool van de president is. Echter is desgevraagd door het kabinet van de president aangegeven dat het staatshoofd bij huldigingen de ambtsketen zal dragen en bij alle andere officiële gelegenheden de sjerp.

Wet Ambtssymbool President

In 2014 werd het de ontwerpwet Ambtssymbool President met algemene 32 stemmen goedgekeurd. De president van de Republiek Suriname kreeg toen een nieuw ambtssymbool. Tevens werd het ambtssymbool dat het staatshoofd vanaf 1975 gebruikt, formeel in een wet vastgelegd. President Desi Bouterse verscheen in 2013 op Onafhankelijkheidsdag in het district Para met een sjerp als ambtssymbool. De ambtsketen, die normaal bij dit soort gelegenheden wordt gedragen, heeft geen wettelijke basis, zei het kabinet van de president. De president vond het nodig dat er een wet zou komen voor het ambtssymbool. Bovendien wilde hij de sjerp invoeren naar analogie van Zuid-Amerikaanse presidenten. In 2014 heeft het parlement zich gebogen over dit onderwerp. Toen werd vastgelegd wanneer welk ambtssymbool gedragen zal worden. Zo werd bepaald dat de ambtsketen gedragen zal worden bij beëdiging en onderscheiding van staatsburgers, terwijl de sjerp bij andere formele gelegenheden zal worden gedragen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: