Veel kritiek uit samenleving op verhoging tarief internetgebruik

Burgers plaatsen vraagtekens bij verhoging met oog op afstandsonderwijs en slechte kwaliteit internetverbinding

Het tarief voor uw internetgebruik wordt verhoogd. De zoveelste prijsverhoging in korte tijd is weer een aanslag op de portemonnee van de burger. Internet is het contact van de burger met de buitenwereld, met familie, bekenden et cetera. De verhoging is een direct gevolg van de unificatie van de wisselkoers. Maar, vindt u, de burger een verhoging van het internettarief gerechtvaardigd? Dagblad Suriname stelde deze vraag op haar Facebookpagina, waarop snel vele reacties binnenstroomden. Diverse burgers vinden de verhoging van het tarief voor internetgebruik ongepast, gelet op de start van het onderwijs waarin afstandsonderwijs een grote rol gaat spelen en dus het gebruik van internet, maar ook gelet op de slechte kwaliteit van internetverbindingen. Hieronder een willekeurig gekozen selectie uit de vele reacties.

Ramon schrijft dat ‘verhogen van het internettarief goed overwogen moet worden’. ‘In de huidige situatie met Corona wil ik dat niet aanbevelen, omdat het onderwijs en zakelijk leven zwaar afhankelijk zijn/worden van deze faciliteit. Tariefverhoging zal de minderdraagkrachtigen zwaar treffen, nu kosten voor benzine en basis levensbehoeften al sky-high zijn en de EBS en SWM staan ook al voor de deur.’

‘Internet is eeuwig slecht of valt uit’

Jacey vindt het ‘natuurlijk niet gerechtvaardigd, maar als volk moeten we begrip tonen voor de bedrijven’. ‘Waarvoor ik geen begrip kan tonen, is de slechte kwaliteit die Telesur aanbiedt. Internet is eeuwig slecht of valt uit. Als je naar ze belt, kunnen ze je pas na vijf dagen helpen. Maar we hebben geen enkele andere keus, want wat internet betreft heeft Telesur monopolie in Suriname, dus doen ze maar wat ze willen met het volk. Triest dit allemaal!’

Esha is het helemaal eens met Jacey. ‘Vooral als we kijken naar het feit dat er vandaag lange rijen waren bij Telesur-kantoren. Veel mensen die een nieuwe modem moesten aanschaffen vanwege blikseminslag, alsof het hun schuld is.’

Sherita: ‘Dus verhoging van internetkosten met afstandsonderwijs. Arme ouders, hun kinderen mogen niet meer naar school.’

‘We betalen elke maand, maar internet is super traag’

Sangeeta schrijft: ‘We betalen elke maand, maar internet is super traag. Laten ze eerst aan hun kwaliteit werken, want de scholieren moeten ook online studeren. De verhoging gaat ook effect hebben op hun studies …’ 

Geeta: ‘Weet je, ik wil de regering begrijpen, maar het lijkt wel alsof wij slecht beleid hadden gevoerd, terwijl eenieder weet wie ervoor verantwoordelijk is. Het is heel gemakkelijk geld te nemen van het arme volk.’ 

Walther: ‘Telezuur op weg naar slechtere verbindingen. We betalen zoveel voor slechte kwaliteit. Dit jaar alleen zijn medewerkers van Telesur zeker 25 keer thuis geweest vanwege slechte ADSL-verbinding. Wat ook oneerlijk is, is dat wij niet alleen betalen voor slechte service, maar ook moeten ophoesten voor torenhoge salarissen van toppers. Eerst bezuinigingen, dan ben ik bereid wat meer te betalen.’

‘We gaan dood!, is de enige reactie die ik kan geven’

Rasheena: ‘We gaan dood!, is de enige reactie die ik kan geven. Of aangezien de regering alle prijzen omhoog wil duwen, laat de regering dan ook de lockdown volledig opheffen, zodat we optimaal kunnen werken en ook onze volledige salarissen kunnen ontvangen. Dan redt misschien een iets groter deel van de bevolking het wel!’

Wisham schrijft in zijn reactie: ‘Iedereen is tegen verhogingen en ook ik natuurlijk, maar als ik de president moet geloven dat na de urgentiefase (9 maanden) het iets beter gaat worden, vind ik dat wij voor die periode onze broekriem strak kunnen aanhouden. Maar, laat dit ook een goede ervaring zijn, dat door de gevolgen van slecht leiderschap deze verhogingen er nu zijn. Laat het een generatielange ervaring zijn en laat paars nooit meer in hemelsnaam aan de macht komen.’ 

Rish is een van de zeer weinigen, die een verhoging gerechtvaardigd vindt. ‘Natuurlijk is het gerechtvaardigd. Als anderen al hun producten verhogen, waarom mag deze dienst dan niet verhogen om bedrijfsmatig uit te komen. Wat niet rechtvaardig en ronduit crimineel is dat politici zodanig beleid voeren dat geld devalueert.’

‘Waarom moet het volk opoffering brengen?’

Nazia: ‘Het is niet gerechtvaardigd. Waarom moet het volk opoffering brengen? Houden zij niet van Suriname? Laten ze beginnen met bezuinigen, zoals salarissen aanpassen. Zoveel winst maken ze jaarlijks alleen om riante bonus uit te keren aan directie en personeel. Dit moet nu stoppen. Verhoging is niet nodig.’

Arvind: ‘In een periode waarin studenten en leerlingen afhankelijk zijn van internet voor online volgen van lessen, zal dit zeer zeker invloed hebben.’

Gayatri vindt ook dat aan de ene kant onderwijs wordt gestimuleerd, maar ‘aan de andere kant wordt internet verhoogd, voor velen niet betaalbaar. Waarmee is men bezig?’

‘Wat voor keuze heeft de bevolking, helemaal geen keuze’

Mike: ‘Wat voor keuze heeft de bevolking. Helemaal geen keuze. De regering doet wat ze denken dat goed is, dan doen ze het maar. Er wordt helemaal niet tot de bevolking gesproken voordat er verhogingen geplaatst worden. De bevolking moet dan kijken hoe ze uit gaat komen. Grappig is dat de bevolking helemaal niet geniet van meeste beslissingen die de regering maakt, want het gebeurt meestal behind closed doors. Het antwoord is, het is niet gerechtvaardigd zonder de bevolking eerst toe te spreken.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: