Burger vindt openen luchtruim met Nederland nu geen goed idee

‘Covid gaat niet meer weg, gaan we dan eindeloos het luchtruim dichtgooien?’

Nederland heeft de Covid-19 code rood ingevoerd. Toch is het luchtruim met Nederland geopend. Maar moet Suriname, ter eigen bescherming, de vluchten wel toestaan vanuit Nederland, nu daar het aantal besmettingen explodeert? Dagblad Suriname stelde die vraag op haar Facebookpagina. Hierop kwamen vele reacties binnen. Het merendeel van de mensen die heeft gereageerd, is geen voorstander van het openen van het luchtruim. 

Hieronder een willekeurige greep uit de vele reacties.

Natascha schrijft: ‘Die vluchten zijn al meer dan een half jaar onmogelijk en dan lees ik dat mensen het nog langer stil willen laten zetten. Beseffen jullie hoe het is voor de mensen die al een jaar of langer hun familie niet hebben kunnen zien door die geannuleerde vluchten? Men raakt in depressie en isolement. Iedereen heeft familie nodig, dit is nu al een hele poos afgenomen en dat is nu wel genoeg geweest. Laat de wereld weer normaliseren, want Corona zal niet weg gaan. Het zal steeds in vlagen aanwezig zijn. Anders moet je levenslang toerisme en elke andere vorm van personenverkeer uitbannen. Alleen dan heb je geen besmettingen meer op termijn.’

Ricky: ‘Vluchten voor toerisme is niet verstandig, zou de speciale vluchten wel laten doorgaan voor familiebezoek bij ernstige ziekte of overlijdensgevallen, maar dan onder strenge controle’.

‘Liever houden ze het luchtruim gesloten, alleen spoedgevallen’

‘Liever houden ze het luchtruim gesloten. Alleen spoedgevallen. Want anders wordt het een ramp straks hier met onze kleine gemeenschap van 500.000 tot 600.000 inwoners…Be safe and health’, aldus Marloes.

Gaitrie: ‘We moeten terug naar normaal vind ik. We onderschatten wat de toeristen brengen naar Suriname. Elke toerist geeft hier ongeveer € 4.000 uit en elke dag komen er ongeveer 100 uit Nederland, dat wil zeggen elke dag € 400.000. Het zal zeker een heel grote boost geven aan zoveel sectoren, dus daarom vind ik dat we voorzichtig moeten naar het nieuwe normaal.’

Arshia vindt dat het luchtruim gesloten houden goed is voor de gezondheidszorg, maar slecht voor de economie van het land.

‘De beleidsmakers moeten kiezen wat zij denken dat belangrijker is. Voor mij is gezondheid belangrijker, want zieke burgers kunnen ook geen bijdrage leveren aan de economie.’

Wanda: ‘Nee zeggen is kort door de bocht. Er zijn schrijnende gevallen waarom iemand een vlucht naar Suriname moet pakken. Niet alleen bij een sterfgeval is dat noodzakelijk. Als iemand een negatieve test kan overleggen en daarna in quarantaine dan is dat meer dan voldoende. Hoe je het draait of keert, de hele wereld moet leren leven met dit virus. Het gaat de komende jaren niet meer weg. Gaan we dan eindeloos het luchtruim dichtgooien?!’

Claire schrijft: ‘Nou ik zou ook voor Nederland het luchtruim sluiten met uitzondering van vracht. Als omgekeerd het geval was, dan zou Nederland ook geen Surinamers toelaten. Hoewel minister Jubithana en sommige van zijn ambtgenoten klaarblijkelijk een andere mening zijn toegedaan, met aangepaste protocollen nagaan hoeveel vluchten per week.’

‘Voorlopig liever geen personenvervoer’

Geeta: ‘Voorlopig liever geen personenvervoer. Wij hebben dank zij de vele lockdowns het zover kunnen krijgen, dat we nu binnen Suriname een beetje mogen bewegen. Ik ben bang dat we straks weer opnieuw moeten beginnen. Gezondheid moet boven geld zijn. Indien de regering toelaat, dan hebben ze liever geld dan gezondheid. Dan zal deze zelfde regering ons weer komen opdragen thuis te blijven. Weer armoede, weer geen school, weer moeten bedrijven hun deuren sluiten, noem maar op.’

‘Indien men een negatieve Covid-test kan overleggen, wel toestaan. Binnen Europa worden alle grenzen gesloten. Een goede mogelijkheid om de Nederlanders en Duitsers te stimuleren richting Suriname te reizen. Hopelijk kunnen de KLM en SLM met de verhoogde vraag hun prijzen verlagen. Toerisme kan een heel belangrijke inkomstenbron worden voor Suriname. Het gaat niet alleen om Nederlanders, maar ook Duitsers die behoren tot de potentiële klanten van ecotoerisme’, zo schrijft Harry als reactie.

Guno: ‘Voordat het te laat is, het luchtruim weer afsluiten. We hebben geen nieuwe doorbraak nodig. Het zou ons funest komen te staan. Onze gezondheidszorg gaat het niet meer aankunnen. De reguliere gezondheidszorg, heeft het erg te verduren gehad. Er moet nu tijd zijn voor andere zieken. Onze cardiologie patiënten, oogheelkundige, et cetera, de ouderen, die behoeven nu medical care. Nogmaals, sluit het luchtruim af.’

Ook Nita is niet voor het openen van het luchtruim met Nederland.

‘Voorlopig voor een paar maanden de vluchten vanuit Nederland nog niet toestaan. Nu wij in Suriname een dalende trend van Covid-19 hebben. Kunnen we even nog wachten met de vluchten. Want vooral nu juist in Nederland er zoveel Covid-gevallen zijn.’

Geeta: ‘Wat ik steeds terug lees is dat mensen willen dat het luchtruim gesloten wordt. Met uitzondering van familiebezoek, ziekte of overlijden. Ik vind dat het juist voor iedereen gesloten moet worden.

Een persoon die afreist van of naar Nederland om welke reden dan ook, heeft in feite geen tijd voor 10 of 14 dagen quarantaine. Denk bijvoorbeeld na, als er iemand voor een ziekenbezoek of crematie gaat.

Ook voor zakelijk doeleinde is dit niet haalbaar. Dus is zeg, hoe graag ik zelf ook even voor een paar weken naar Suriname zou willen gaan. Nee, blijf thuis. Blijf veilig!’

‘Kijk naar Aruba…’

Marilyn wijst op Aruba. Dat eiland heeft ook ‘veel te vroeg het luchtruim opengesteld, want economie dit en economie dat en bla bla en en wat hebben ze binnen enkele weken gekregen? Jaaaaa, de meest explosieve explosie in het aantal gevallen. Trek lering hieruit, het is veel te vroeg in verband met de situatie die alarmerend is in Europa. Brengen jullie ons geliefd Suriname niet in nog meer ellende.’

Amanda: ‘Ik zou willen dat men tot midden oktober, derde week oktober zou hebben gewacht, om te evalueren. Vorige week bus-/boottransport weer gestart. Deze week de school. Wacht even 10-14 dagen om te kijken of de dalende trend zich voortzet. Dan kan de volgende versoepeling worden ingezet.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: