Gajadien: ‘Hopelijk laatste keer dat puinhoop Bouterse-regering opgeruimd moet worden’

Rekenen op meevallers in 2021

“Hoewel het begrotingstekort enorm is, kunnen wij stellen dat vanwege het feit dat er extern vertrouwen ontstaat in de economie wij voor 2021 mogen rekenen op een paar meevallers”, zegt coalitiefractieleider Asiskumar Gajadien aan Dagblad Suriname. President Chandrikapersad Santokhi heeft gisteren zijn jaarrede gehouden en daaropvolgend ook de begroting over het dienstjaar 2021 ingediend. Het begrotingstekort is SRD 6.792.400.000. Dit tekort is gelijk aan 19.7 % van het Bruto Binnenlands Product (BBP). De geraamde overheidsinkomsten voor het dienstjaar 2021 bedragen SRD 15.349.200.000. Vóór de koersaanpassing was het bedrag SRD 8.768.484.000. De geraamde uitgaven bedragen in totaal SRD 22.141.600.000. Aanvankelijk was het bedrag SRD 14.280.699.000. Deze explosieve groei is een direct gevolg van de unificatie van de wisselkoers. Gajadien, ook voorzitter van de vaste commissie Financiën, voert aan dat er goede vooruitzichten zijn voor het komend dienstjaar. Hij denkt dan direct aan de foreign direct investments, investeringskapitaal voor productiestimulering, die zullen bijdragen aan de opleving van de economie.

Hoop voor verbetering

De jaarrede van het staatshoofd heeft volgens de VHP-topper vooral hoop uitgestraald naar de jongeren toe. Volgens president Santokhi zal er niet gerust worden voor er voldoende bouwgronden zijn voor jonge gezinnen. Als het gaat om huisvesting, wordt het accent nu gelegd op het beschikbaar stellen van woonkavels, en niet meer op het, door de overheid bouwen van woningen. Door het verkrijgen van een bouwterrein kunnen ze volgens de president ook sneller aan financiering komen om hun eigen huisje te bouwen. “Er is hoop voor verbetering na de stabilisatiefase. Er is hoop dat jongeren een werk kunnen krijgen, zodat zij zich ook verder kunnen ontwikkelen. Zodat men een bouwkavel kan krijgen om onder randvoorwaarden ook een huis op te zetten. Dat zijn slechts een paar van de zaken om aan te geven dat er een ommekeer is in onze economische ontwikkeling. De samenleving maakt deze offers van nu daarom niet zomaar, maar voor verbetering van de situatie”, stelt Gajadien.

Offers zullen leiden tot verbetering

Gajadien benadrukt dat het in de historie van Suriname nu de derde keer is dat het land weer dit soort offers moet gaan maken nadat de economie totaal vernietigd is geworden door een regering met NDP-signatuur. “Laten we dus allemaal hopen dat het de laatste keer is. Want elke keer dat een Bouterse-regering het land heeft overgenomen, zijn wij in deze situatie terechtgekomen. Die offers zullen leiden tot verbetering. Wij merken nu al dat door alleen goed beleid van de regering Santokhi-Brunswijk, zij nu al in staat is een deel van haar kosten zelf te financieren. Terwijl dit al maanden werd gedaan met alleen leningen”, aldus de VHP’er.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: