129 verkoopunits beschikbaar op Markt-Zuid

Op Markt-Zuid zijn er zeker 129 verkoopstanden beschikbaar voor geïnteresseerde marktverkopers. Het loopt niet storm met de aanvragen. Een handjevol verkopers is al geaccommodeerd. “Er zijn weinig actieve stands. Dat is niet aantrekkelijk voor de koopgasten. Alles gaat langzaam en op zeer kleine schaal, waardoor er haast geen brood in zit.”

Moderniseren

Daarnaast kampt de markt met problemen die het ondernemen dwarsbomen. Bij de marktleiding kwamen de beveiliging en de bewaking ter sprake. “Het onderhoud van de markt is niet minder belangrijk. De handelsgeest moet aangewakkerd worden. De tijden veranderen, Suriname verandert. Het marktwezen vraagt om een frisse aan de tijd aangepaste aanpak. Het behouden van wat er al is, diversifiëren, uitbreiden en moderniseren zijn hard nodig om zaken bij te benen.” Al deze punten zijn onderwerp van gesprek tussen de marktleiding en de standhouders.

Overeenkomst naast zich neergelegd

De marktstanden die nu beschikbaar zijn, waren eerder in het kader van  themamarkten (denk aan de Haïtiaanse Markt) toegewezen aan de Suriname Chinese Youth Federation. Gedurende het bewind van de NDP heeft het districtsbestuur een vleugel, bestaande uit 129 stands van Markt-Zuid, toegewezen aan de associatie, die een paar dagen na de ceremoniële opening de overeenkomst eenzijdig naast zich neerlegde.

Gebakken peren

De restauratie en andere voorzieningen van de Chinese hal, die een groot deel beslaat van het overdekte gedeelte van de markt, hebben een aardige duit gekost. Het districtscommissariaat bleef met de gebakken peren zitten. De reden waarom de overeenkomst eenzijdig door de Surinaamse Chinese Youth Federation werd ontbonden, is niet bekend gemaakt.

Groots project  

Het lag in de bedoeling dat de Chinese jongeren koopwaar aan de man zouden brengen, die niet concurreerde met de producten van de Surinaamse verkopers. De Chinese vleugel stond niet op zichzelf. Het was een klein onderdeel van een groots plan. Onder andere waren geprojecteerd: een ruime vis- en vleeshal en de bouw van winkels en magazijnen. Het project beloofde bijzondere aandacht voor toerismeontwikkeling, recreatie, horeca en transport. De districtscommissaris zei toen: “Markt-Zuid krijgt een andere dimensie”. 

Maar het liep spaak. Vanwege eigen gebreken bij het districtsbestuur werd of kon niet worden opgetreden.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: