Akmos: “We moeten niet alleen verhogen, maar ook kijken wat de sociale en psychologische effecten daarvan zijn”

Eenieder wordt onaangenaam verrast met de ene op de andere verhoging. Zo is de benzineprijs boven de SRD 10 gestegen. De bankkoers is eveneens opgeschroefd (koersunificatie). Diverse subsidies zijn afgeschaft. De verhoging van de nutsvoorzieningen ligt op de loer, net als de aanpassing van de omzetbelasting van 10% naar 12%. De parlementariër Stephen Tsang (NDP) is van mening dat de VHP-Abop regering het volk misleid heeft. Hij merkt op dat toen de NDP-regering aangaf dat ‘tra fas no de’, dezelfde politici die nu in de regering zitten, hun mond vol hadden over gebrek aan kundigheid. Tsang mist achteraf die kundigheid.

Harry Soekhlal, voorzitter van Akmos, wil niet ingaan op de politieke verwijten die nooit zullen stoppen. In gesprek met Dagblad Suriname geeft hij aan dat er inderdaad allerlei verhogingen doorgevoerd worden. Hij is zich ervan bewust dat eenieder mee moet helpen aan de wederopbouw van Suriname. Echter vermeldt hij erbij: “We moeten niet alleen verhogen, maar ook kijken wat de sociale en psychologische effecten daarvan zijn. Als we de offers niet brengen, belanden we in nog grotere problemen. Maar elke maatregel moet geloof bieden en het moet goed uitgelegd worden.”

Soekhlal wijst erop dat ondernemers geen keus hebben dan elke verhoging te verhalen op consumenten. Zo laat het een kettingreactie achter, die verder inwerkt op gezinnen. “Er zijn ook bedrijven die dicht zijn gegaan vanwege de energiekosten, dus we vragen de regering om ook te kijken naar de sociale en psychologische effecten en daarop in te spelen”, aldus de Akmos-voorzitter.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: