Loonsverhoging CLO niet van invloed op salariëring leerkrachten

Onlangs deelde het CLO-lid Michael Miskin mee dat ambtenaren vanaf de volgende maand een loonsverhoging van 50% zullen merken op hun bezoldigingen. Alhoewel leraren ook ambtenaren zijn, geldt deze loonsverhoging niet voor hen. De Fols-voorzitter Marcelino Nerkust zegt aan Dagblad Suriname dat de loonreeks van een leraar gescheiden is met die van andere ambtenaren. “Wij hebben een eigen reeks van herwaardering. Dus de leerkrachten maken geen aanspraak op de loonsverhoging van CLO.” Desondanks zijn de leraren nogal stil over de aanpassing van hun salarissen. Waaraan ligt dat?

Volgens Nerkust hebben de leraren het op geen enkele wijze gemakkelijk. De hoge wisselkoersen, hoge benzineprijs, hoge prijzen in de supermarkten en de verhoogde prijzen voor de particuliere busritten, zijn ook voor de onderwijsgevenden een zware klap om te incasseren. Dit is eveneens ter sprake gekomen op de ledenvergadering van Fols op 25 september jl. Nerkust geeft aan dat zijn leden liever een verzachting van de maatregelen tegemoet zien dan een loonsverhoging. Een loonsverhoging werkt namelijk ten tijde van een crisis averechts.

Nerkust heeft eerder al kenbaar gemaakt dat de hoge benzineprijs invloed heeft op de motivatie van leraren. Een gemotiveerde leraar draagt overigens aanzienlijk bij aan de leerprestaties van schoolgaanden. Het is dus van belang dat de regering verzachtende maatregelen treft. “Er is niet gezegd hoe lang de benzineprijs boven de SRD 10 zal blijven. Dat geeft mensen een onbehaaglijk gevoel. Velen gaan dit niet vol kunnen houden gezien hun lonen, ook de private sector niet.” De Fols-voorzitter wijst op het multipliereffect van de brandstofprijs; elke ondernemer/ dienstverlener gaat de prijzen van hun producten en diensten aanpassen. Dat kan bijvoorbeeld het online-onderwijs beïnvloeden. “Wat als gezinnen hun internetabonnement niet meer gaan kunnen betalen? Dat heeft invloed op het online-onderwijs.”

error: Kopiëren mag niet!