Huizenbouw moeizaam in deze tijd

Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AAV), zegt dat het bouwen van woningen in Suriname een moeizame periode kent. “Een pak cement kost al SRD 160. De prijzen zijn de lucht ingeschoten, de brandstofprijzen werken door in de prijs van de producten. Iedereen voelt de gevolgen van de maatregelen en het beleid van de vorige regering.” De verwachting is dat personen die nu bouwen dit op een lager pitje doen. Wong noemt ook de bedrijven die bijvoorbeeld keukens leveren voor de horecasector, die de verminderde vraag merken, aangezien de klappen in de horecasector hard zijn aangekomen. Veel bedrijven zijn nog steeds gesloten. Het advies is om te letten op wat je koopt in deze tijd. “Shop bewust”, zegt Wong. “Want goedkoop is duurkoop, let op wat je koopt, want het heeft geen zin om een goedkope kraan te kopen, die je daarna toch moet vervangen.” Hij geeft verder als tip mee dat mensen ook moeten letten op de kwaliteit van de muurplaten, omdat de goedkopere kwaliteitssoort kan scheuren. “Je hebt er niets aan dat bij plaatsing van de kraan de plaat openscheurt; dan ben je nog verder van huis. Koop daarom bewust bij bouwmaterialenzaken die goede kwaliteit leveren.” Wong benadrukt dat vrijwel alles import is en dat het Kiwakeurmerk vervalst kan zijn in veel gevallen. Voor wie met een aannemer is zee wil gaan, is de kostbare tip om te controleren of deze beschikt over een vergunning en ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. “Het is ook belangrijk om na te gaan of de contracten volgens het IWS worden aangegaan. Controleer het vorige werk van de aannemer en sluit een contract af dat als niet naar behoren wordt gepresteerd dan de aannemer verantwoordelijk is voor het slechte werk.” Wong wijst ook op het belang van het hebben van een bestek. De Aannemersvereniging is te bereiken op het nummer 458145.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: