Momenteel de gerechten in onze Surinaamse keuken

Een dagelijkse vraag is momenteel: wat koken we vandaag? Door de huidige situatie heeft vrijwel alles wat de klok slaat te maken met de Covid maatregelen in acht nemen en thuis blijven. Zodoende is er ook meer tijd om aandacht te schenken aan onze voeding. Dit heeft een directe invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij functioneren. Het geeft ons lichaam energie. De Surinaamse gerechten hebben allemaal ook hun bekendheid. Wij zullen middels deze rubriek steeds een kijkje nemen in wat er dagelijks wordt klaargemaakt in onze Surinaamse keuken.

Huize Y. had crispy worst en romige pasta;

Huize F. had jonge bamboespruit met kip in kokosmelk

De gerechten die wij dus voor deze dag tegenkwamen zijn kwie kwie met rijst en Javaanse groentesoep

Recept: Thaise fried rice (gebakken rijst)

Ingrediënten voor 4/5 personen: 750 gram gekookte rijst (het liefst 1 dag oud); 250 gram kipfilet in stukjes gesneden; 5 eetlepels soja saus; 1 eetlepel vissaus; 1 eetlepel oestersaus; 2 eetlepels suiker; 4 eieren; 1 rode peper fijn gesneden; 3 tenen knoflook uit de pers; 3 strengen bosui, grof gesneden, houdt wit en groen apart; 150 gram diepvrieserwten; 75 gram bamboespruiten, grof gesneden; zout en peper naar smaak.

Voor de kip marinade: 1 theelepel vissaus; 1 theelepel oestersaus; witte peper.

Leg de kip in de marinade en zet aan de kant.

Maak een sausje van de sojasuas, vissaus, oestersaus en suiker en hou dit apart.

Doe in een wok wat olie en fruit hierin, knoflook en witte deel van de bosuitjes aan. Voeg dan de kip met de marinade toe en schep dit goed om, totdat de kip gaar is. Nu doe je hier de rijst bij en het sausje die je apart hebt gehouden. Giet dit over de rijst. Voeg nu ook de erwten, bamboespruiten en stukjes peper toe. Schep goed om en voeg eventueel peper en zout naar smaak toe.

Klop de eieren los en strooi hier wat zout overheen. Je kunt de eieren in de wok bakken, door de rijst aan de kant te schuiven, maar je kunt ze ook in een aparte koekenpan bakken, in stukjes snijden en bij de rijst doen.

(Bron: mooierecepten.nl)

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!