“Mijn werk verliezen is mijn grootste angst”

Burgers zijn meer bezorgd over hun werk dan om zich eenzaam te voelen. Dit, vanwege de verplichte sociale afstand door de komst van het Coronavirus. Dat blijkt uit enkele gesprekken die de krant voerde met burgers. “Vooral in deze moeilijke tijd maak ik mij extra druk om mijn werk, omdat ik van mijn werk leef, mezelf opbouw en daarnaast ook mijn moeder ondersteun”, zegt Harold. Volgens Harold is eenzaamheid iets dat bij iedere persoon verschilt. “Sommige mensen hebben hun vrouw of al hun familieleden dichtbij, maar toch voelen zij zich eenzaam. En als je iemand naast je hebt en geen werk hebt, dan ontstaat er stress. Dus mijn werk verliezen is mijn grootse angst”, zegt Harold. Een alleenstaande moeder geeft aan dat zij zich zorgen maakt over haar werk. “Als ik mijn werk niet heb, kunnen mijn kinderen en ik niet eten, onszelf goed kleden, onderdak betalen en belangrijkste ook geen verdere educatieve ontwikkeling hebben. Daarvoor heb je ook geld nodig en dat is het resultaat van werken. Zonder werk kan er ook eenzaamheid ontstaan en stress en dat brengt dan ook andere ontwikkelingen met zich mee”, stelt zij.

Rinia gaf aan dat ze zich druk maakt om eenzaamheid. Nu zij met pensioen is, hoeft zij zich niet meer druk te maken over haar werk. Ook zegt ze haar kinderen dat zij hard moeten werken, zodat zij op een latere leeftijd, net als zij, vrij kunnen zijn, maar hun familie niet in de steek moeten laten om hun werk. “Werk heb je altijd nodig om geld te verdienen. Het is eigenlijk iets dat komt en gaat, maar een gezin dat geloof in je heeft en mee met je leeft, kom je niet altijd tegen. Ik ben nu op een leeftijd waar ik me juist concentreer op mijn familie en mijn rust, dus het gevoel van eenzaamheid gaat er zijn. Ik woon ook alleen en mijn kinderen hebben hun eigen leven. Maar door elke dag in contact te blijven, verandert het gevoel. Begrip toon ik, want ik heb uiteindelijk ook offers moeten brengen om een goeie toekomst voor mijn gezin op te bouwen. Eenzaamheid voel je op een bepaalde leeftijd in het algemeen, maar als je werk heb, zit je niet rustig. Ook doordat je verdient, verandert die eenzaamheid”, aldus Rinia.

Vergeleken met een paar maanden terug was er wel een zekere vrees en eenzaamheid door de komst van het Coronavirus.  Nu hebben de meeste burgers, zelfs burgers op een bepaalde leeftijd, iets minder vrees voor Corona. “Wij zijn al een beetje gewend eraan. Nu nemen we nog een kans om met een mondkapje op familieleden te ontvangen op bezoek. Dus eenzaamheid is een beetje veranderd nu, in vergelijking met een paar maanden terug. Wij sluiten onszelf niet meer op”, zegt een 68-jarige vrouw.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: