Nickerie’s Majoor Henk Fernandes vliegveld voor de zoveelste keer grote plannen

Het Majoor Henk Fernandes vliegveld, ook bekend als Nieuw Nickerie Airport, ligt nabij Nieuw Nickerie, de hoofdplaats van het district Nickerie. Dit is één van de oudste vliegvelden in Suriname, in gebruik sinds 1953, toen een toestel van de Kappel-van Eyck Luchtvaartmaatschappij, de eerste Surinaamse luchtvaartmaatschappij, daar landde vanuit Zorg en Hoop Airport. De luchthaven is vernoemd naar majoor Henk Fernandes, die in 1982 omkwam bij een helikoptercrash. In 2018 sloot toenmalige minister Patrick Pengel van Openbare Werken Transport & Communicatie de verkeerstoren van het Majoor Henk Fernandes vliegveld in Nickerie. De reden voor deze beslissing was het feit dat de verkeerstoren zich in een zeer deplorabele staat bevond. Het vliegveld werd toen tenminste 2 keren per week aangedaan door commerciële vluchten en charters. Sindsdien is het vliegveld tot een airstrip gereduceerd. Meerdere malen zijn er vanuit verschillende hoeken van de gemeenschap verzoeken gedaan voor een volledige rehabilitatie van het vliegveld. Het vliegveld is strategisch gelegen bij Zeedijk in Nickerie. Als grensdistrict moet Nickerie zich voorbereiden om in te spelen op de ontwikkelingen van zowel de oliesector als en de agrarische sector.

Luchthaven

Recentelijk is Pertap Goerdayal door president Chan Santokhi benoemd als voorzitter van een projectmanagementteam die alle grote en middelgrote projecten van infrastructurele aard in kaart moet brengen. Hij heeft ook de leiding van het projectmanagementteam dat van drie grote projecten een studie zal maken. Het gaat om de luchthaven van Nickerie, de grensplaats Albina en Atjoni, de opstapplaats naar het zuiden van het land. De luchthaven van Nickerie moet voldoen aan internationale standaarden om de agrarische productie te stimuleren en tegelijkertijd toerisme te bevorderen. De airport zal daarnaast ook ingezet kunnen worden bij de toekomstige exploitatie van de oliegebieden, gaf de regeringscommunicatiedienst aan. Het is nu afwachten of het vliegveld daadwerkelijk een luchthaven zal worden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: