DA’91 wijst op pijnpunten SLM-deal

DA’91 roept de aandeelhouders van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) op om de Mid-Atlantische route van de SLM veilig te stellen. DA’91-ondervoorzitter Romeo Stienstra, luchtvaartdeskundige tevens piloot, zegt dat het voor SLM reeds in een vroeg stadium duidelijk was dat een certificering van een nieuw vliegtuig binnen haar vloot een langdurig proces van minimaal een jaar zou kunnen inhouden. Dit zou nog meer gelden als er sprake zou zijn van het infaseren van een twin-engine toestel. De woorden van de CEO van de SLM in de media bevestigen dit recentelijk ook nog eens duidelijk. Met nog amper 4 a 5 maanden te gaan in 2019, voordat afscheid genomen moest worden van de A340 die toen nog dienstdeed, rezen er serieuze vragen over het besluit van het management in deze. “Want als je iets gaat ondernemen, waarvan de Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards (Etops)-certificering een jaar of langer duurt, dan neem je dus het ‘risico’ om voor enkele maanden niet rechtstreeks naar Nederland, maar via een omweg te moeten vliegen.”

Etops
Etops is een afkorting van Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards (Nederlands: prestatiestandaarden voor tweemotorige vliegtuigen met een vergroot bereik). Deze standaard is opgesteld door de ICAO. De regel maakt vliegen met tweemotorige vliegtuigen mogelijk een route te bevliegen verder dan 60 minuten van een alternate (uitwijk vliegveld). De regel is ontworpen om tweemotorige toestellen (zoals de Airbus A350 of de Boeing 777 etc.) op trans-Atlantische routes te laten vliegen.

Stienstra merkt op dat, indien je geen Etops bevoegdheid hebt (certificering), de vlucht dan niet via een rechte lijn, maar via een parabool moet worden uitgevoerd. Met de A340 van Paramaribo-Amsterdam is de gemiddelde vliegtijd 8.5 uur indien rechtstreeks gevolgen zou worden. Zou het om de B777 gaan, dan ligt dat  gemiddeld rond de 8 uur, omdat de gemiddelde kruissnelheid van de B777 hoger ligt. Dit geldt voor een trip van Paramaribo naar Amsterdam, de terugreis is gemiddeld een halfuur langer en dat heeft onder meer met windpatronen te maken.  

Uit de media is vernomen dat de recente “demovlucht” heen ruim 10.15 uur en terug 12.30 uur heeft geduurd. Dit afzetten tegen de werkelijke tijd die nodig is voor een heen- en terugvlucht, indien wij Etops konden opereren, resulteert in een langere vliegtijd van ruim 6.5 uur. Dit zou dan diep doorwerken in de operationele kosten van de SLM. “Economisch, financieel en op elk ander gebied is dat niet vol te houden.” 

Jammer

Met deze kennis over de gevolgen, begrijpt Stienstra niet waarom er toen voor gekozen is om zo een toestel met 2 motoren in gebruik te nemen. “De Etops-certificering had veel eerder in orde gemaakt moeten worden, en dat had ook gekund ten tijde van de A340 operatie toen. Na de formaliteiten en de certificering om Etops te mogen opereren, zou een overstap van een toestel met 2 motoren voor Stienstra begrijpelijk zijn geweest.” Hij wijst er ook op dat het bekend is dat het certificeringsproces lang op zich laat wachten in Suriname. Stienstra noemt het ‘jammer’ dat zo een misser is gemaakt door het management om een tweemotorig toestel te laten komen, terwijl we er niet echt klaar voor waren.

Oplossing

Als eventuele oplossing ziet Stienstra dat de aandeelhouders en directie serieus overwegen hoe verder met de B777. Stappen ondernemen zodat SLM de Mid- Atlantische route veiligstelt, zou het best kunnen met een partner, zoals Air Belgium. “Na het gezond maken van de SLM-organisatie, want daar wringt de schoen misschien nog wel het meest, kan de SLM vervolgens het Etops/Twin Engine-project voorzetten met die eventuele partner. Nu vasthouden aan een project, welke ons tot op heden voor zeer grote uitdagingen heeft geplaatst, is letterlijk water naar zee dragen en zal een faillissement tot gevolg kunnen hebben. Dat verdient Suriname niet”, stelt de ondervoorzitter van DA’91 tot slot. 

 RB

error: Kopiëren mag niet!