Burger vindt dat communicatie vanuit Covid-19 Outbreak Managementteam beter kan

‘Men praat te veel in medische termen en het niveau is te hoog qua taalgebruik. Breng info in lekentaal’

Er blijkt wat te schorten aan de communicatie vanuit het Covid-19 Outbreak Managementteam richting de burger. Dat blijkt uit de vele reacties via social media op de vraag of de communicatie daadwerkelijk beter kan. Veel mensen vinden inderdaad dat de communicatie nogal tekortschiet, om diverse redenen. Maar daarenboven zijn er ook mensen die stellen dat het ook aan de burger zelf ligt. Die zou inmiddels moeten weten wat Covid-19 is en wat je moet doen om jezelf en anderen te beschermen. Informatie daarover is en wordt voldoende gegeven via allerlei kanalen. “Maar de burger is koppig, de burger is eigenwijs, de burger wil niet luisteren.” Hieronder een kleine selectieve greep uit de tientallen reacties op social media.

‘Maak gebruik van artiesten, Sranantongo, straattaal, geen vakjargon’

Aniel is de mening toegedaan dat ‘in de communicatie ingezoomd moet worden op de samenscholing. Korte zinnen, gebruik maken van artiesten, Sranantongo, straattaal.., simpel, geen vakjargon.’

Daarentegen vindt Sharmila dat er genoeg info is. ‘De hele wereld schreeuwt van alle kanten de Covid-regels. Kinderen van 3 jaar kunnen zelfs zeggen ‘handen wassen’. In Suriname weet eenieder precies wat ze goed of fout doen.’

‘Laat men de cijfers en uitgebreidere analyses (epidemiologie) uitleggen in lekentaal en zodanig dat men begrijpt hoe de verspreiding werkt, waar we naartoe moeten en waar we nu zijn.  Dit, zodat maatregelen beter onderbouwd overkomen en begrip hiervoor kan worden opgebracht’, aldus Lisa. 


Vincenti zet zijn kritiek scherp neer: ‘Niks gaat helpen. Het gaat het ene oor in en het andere oor uit. De mens moet zelf veranderen, dus je kan 1.000 aan informatie overbrengen naar de gemeenschap, ze lappen alles aan hun laars, totdat ze besmet raken en dan pas gaan beseffen wat er aan de hand is.’ 

‘Toon schokkende beelden, zoals op sigarettenpakjes’

Ook Trisha vindt dat de communicatie ‘sowieso beter’ kan. ‘Misschien hebben bepaalde groepen mensen eerst schokkende beelden nodig alvorens ze beseffen wat Covid echt met zich meeneemt! Als voorbeeld, denk maar aan de sigarettenpakjes, waarop duidelijk een waarschuwing staat.’

Janet wil graag info over waar de meeste besmettingen plaatsvinden. ‘Werk, thuis, winkel? Zodat men een idee heeft van wat de grootste risico’s zijn.’

Riciano schrijft dat de informatievoorziening naar de burger toe is opgevoerd naar 1 maal 24 uur per dag, 7 dagen per week. ‘Toch vinden er besmettingen plaats. Gelukkig neemt het nu af. Het ligt aan de burger zelf. Mond -en neuskap, handen wassen en afstand houden.’

‘Het enige wat nog kan helpen, denk ik, is dat iedereen persoonlijk zijn/haar verstand beter en goed moet gebruiken’, aldus Ann.

Volgens Sew helpt niets ‘bij een bevolking die eigenwijs, koppig en uiterst dom is. Maar, wel veel verstand heeft van drugs, corruptie en al het andere asociaal gedrag. De sterksten zullen overleven’. Sew krijgt overigens met zijn opmerking bijval van anderen. Maduvi stelt dat er een totaal ‘gebrek aan communicatie’ is. ‘Men praat veels te veels met medische termen en het niveau is te hoog qua taalgebruik. Het moet eenieder bereiken. Ik zeg niet dat men niet begrijpt, maar de info moet simpel en herhaald worden.’

‘Laat genezen patiënten hun verhaal vertellen’

Ricky komt met een opvallend voorstel: ‘Misschien zelfs enkelen die genezen zijn, vragen om hun verhaal te vertellen in 5 tot 10 minuten max’. Zijn voorstel wordt door anderen ondersteund. Reginald is er voorstander van dat de voorlichting ‘naar de mensen gebracht wordt, door resort- en districtsraadsleden binnen hun ressort. Niemand mag buiten zijn ressort gaan.’

‘Communicatiedeskundigen van buiten overheid aantrekken’

Chiraja schrijft dat het echt beter kan. ‘Men moet communicatiedeskundigen van buiten de overheid aantrekken. De beste mensen met bereik en impact zitten daarbuiten en niet op de ministeries. Vandaar dat er zoveel geblunderd wordt. Communicatie vereist expertise en deskundigheid.’

Sanjay zegt: ‘Het kan veel beter. Er is niet eens een regelmaat wanneer er een persconferentie is. Alleen ad hoc. Het volk wil blijvend geïnformeerd blijven.’

Pradeep gaat heel ver door te stellen dat besmette personen bekend moeten worden gemaakt. ‘Personen die in aanraking zijn gekomen met zo’n persoon, kunnen gelijk alertheid tonen.’ Faizel sluit de reacties positief af: ‘Het gaat de goede kant op’.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: