“Waar ga ik SRD 6.000 vinden?”

De unificatiekoers die nu is vastgesteld op SRD 14,29 voor een US dollar, blijft niet zonder gevolgen voor huurders van woningen. Een huurder genaamd Monica zegt dat haar huurprijs voor een woning niet ver van het centrum van Paramaribo omhoog is geschoten naar SRD 6.000 en aangezien zij dit niet kan betalen, is ze al met inpakken begonnen. “Pe mi o dikie a monie?”, vraagt zij wanhopig. Eén van haar kinderen heeft een kamertje voor haar gereedgemaakt waar ze kan intrekken. “Heb ik hiervoor 40 jaar gewerkt in dit land?” Even lijkt het erop dat ze een krachtterm wil gebruiken, maar de ex-leerkracht besluit dat niet te doen. “Kijk naar Nederland, daar wonen 17 miljoen inwoners in een land dat 5 maal kleiner is dan Suriname en toch worden er voor miljarden euro’s aan landbouwproducten jaarlijks geëxporteerd. Waarom kunnen wij een half miljoen inwoners niet van een goede huisvesting voorzien? Is er geen grond beschikbaar?” De vrouw zegt al 40 jaar te vragen naar een stukje grond voor haar en haar kinderen. “Zodra de koers omhoog gaat, schieten de huurprijzen ook omhoog. Wie heeft in Suriname een salaris van SRD 6.000. Het geld moet genomen worden bij de concessionarissen van goud en hout, die voor een concessie tussen de SRD 2.60 en SRD 5 per hectarebetalen.” Tot slot merkt Monica op dat genoeg mensen bereid zijn om een hoger bedrag voor grondhuur te betalen om mee te helpen het land op te bouwen.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: