‘Die blikschaderegeling werkt niet!’

De blikschaderegeling blijkt nu, 2½ jaar na introductie, nog steeds een groot probleem voor autobestuurders te zijn. “Je kunt zo voorzichtig mogelijk zijn in het verkeer en alle verkeersregels opvolgen, dan nog zal er een onoplettende autobestuurder zijn die jouw gaat aanrijden. Dat is wat mij afgelopen dinsdag is overkomen”, vertelt Nuncio. Deze autobestuurder vertelt dat hij zich die bewuste dag aan de Anton Dragtenweg bevond en netjes bij een verkeersopstopping op zijn rijhelft sorteerde. “Maar toen hoorde ik de banden van een auto piepen. Ik keek in mijn achteruitkijkspiegel en daar was het: een ander voertuig die met een vaart op mij afkwam. Aangezien ik ook niet meer uit kon wijken, wist ik gelijk dat hij me zou aanrijden.” Nadat het voertuig van Nuncio was aangereden, zette hij zijn mondkapje op en stapte uit om de schade aan zijn auto te bezichtigen. “De veroorzaker stapte ook uit en bood gelijk zijn verontschuldigingen aan. “Ik merkte gelijk dat hij geen mondkapje ophad en om de situatie niet te laten verergeren, vroeg ik hem beleefd om dat te doen. Dat deed hij ook. Naar zijn zeggen hadden zijn remmen het begeven en kon hij hierdoor niet op tijd remmen. Ik maakte toen foto’s van de schade en we besloten aan de kant van de weg te gaan om verder administratief de verzekering in orde te maken. Maar toen kwam het probleem. De man vertelde mij dat hij nooit eerder in zijn leven betrokken is geweest bij een aanrijding en dus net als mij helemaal niet wist waar de veroorzaker en waar de benadeelde hun gegevens moesten invullen. Het was ook al laat in de middag, dus naar de verzekeringsmaatschappij gaan was geen optie. Wij besloten naar een uitdeuk- en spuitinrichting te gaan om daar assistentie te vragen.”

Volgens Nuncio was het een geluk dat de veroorzaker bereid was de kosten uit eigen zak te vergoeden. Na de kosten te hebben aangehoord van de spuiter, werden de kosten ook door de veroorzaker netjes betaald. “Hiermee werd mijn probleem dus deels opgelost. Ik vraag me wel af hoe anderen het doen. De verzekeringsmaatschappij waar ik al jaren mijn WAM-verzekering verleng, heeft mij nooit uitgelegd hoe ik het formulier moet invullen. Ik hoorde laatst van een tante van mij dat zij ook betrokken was bij een aanrijding en de veroorzaker na een woordenwisseling gewoon was weggereden. In haar schoktoestand heeft zij er niet eens aan gedacht om het kentekennummer op te nemen. Zo komt het nog veel voor dat betrokkenen bij een aanrijding hun schuld niet toegeven, doordat de politie niet ter plekke komt. Hierdoor claimt de schuldenaar niet bij zijn verzekeraar. Het systeem werkt niet. Ik denk dat wij terug moeten gaan naar het systeem waarbij de politie verplicht erbij moest worden gehaald en daarna een schaderapport opmaakte. Hiermee speelde alleen de wachttijd bij de verzekering een rol, maar voor de rest was alles wel in orde. Die blikschaderegeling werkt niet!”, aldus de benadeelde Nuncio.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: