Start pilotproject grijsgroene zeedijk

OW-minister Riad Nurmohamed: “Dit project is een voorbeeld voor de gehele wereld”

Woensdag vond middels het planten van een bamboeplant de officiële start plaats van het project grijsgroene zeedijk te Weg naar Zee. Dit project wordt getrokken door het Mangrove Forum Suriname en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Riad Nurmohamed, minister van Openbare Werken, was speciaal uitgenodigd voor een rondleiding van het omliggende gebied en het startsein. De minister heeft dit project alle steun toegezegd. Hij stelde dat dit een uniek project is, dat als voorbeeld kan dienen voor de gehele wereld. Professor Siewnath Naipal gaf aan dat er nu naast mangrove ook bamboe geplant zal worden. Bamboe heeft bewezen goede weerstand te kunnen bieden tegen de zee. Bamboe kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden, dus het is een win-win voor de gehele samenleving.

Mangroveproject loopt goed, daar is er geen discussie over

Minister Nurmohamed stelde dat het mangroveproject van professor Naipal goed loopt. Daar is geen discussie over. In plaats van een betonnen dijk, is de groene dijk een realistisch idee. Dit project heeft vele voordelen. Bamboe groeit gratis en het is milieuvriendelijk. Mangrove en bamboe zij samen een geïntegreerd oplossing voor het probleem. “We kunnen hier duizenden SRD’s mee besparen. De gronden van de mensen die hier wonen, zullen veilig zijn en de vispopulatie gaat toenemen. De huidige dam heeft nauwelijks kracht, maar dit is een goede oplossing. We gaan absoluut niet lenen en hier is het ook niet nodig. Wij zijn niet zomaar hier, dit is een interessant project voor OW. Wij willen groen stimuleren en binnenkort zullen wij alvast bamboe schenken. Dat is een symbolische bijdrage. Maar we zullen dit project ondersteuning geven. Die toezegging doen we alvast”,  stelde de minister van Openbare Werken.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: