President Chan Santokhi: “Wij leggen niet alle druk op het volk, maar kijken ook naar de goud- en houtsector, de haven en grondconversies

“In plaats van elke keer calpol, een keer de zere plek goed aanpakken”

Gisteren heeft de regering een persconferentie belegd om de crisismaatregelen uit te leggen aan de samenleving. Onder de aanwezigen waren president Chandrikapersad Santokhi, vp Ronnie Brunswijk en leden van de Raad van Ministers. President Santokhi gaf aan dat de aanwezige ministers onderdeel zijn van het financieel crisisteam, dat belast is met het monitoren en beheersen van de maatregelen. “We zijn dag en nacht bezig. We zoeken de beste methode. Wij moeten uiteindelijk naar de nieuwe modaliteiten. Er komt ook institutionele verstrekking van de CDS. Niet alles loopt perfect en er zijn kinderziektes. We hebben heel vroeg aangegeven dat de crisis heel diep, heel groot en heel ernstig is. De minister van Financiën is heel detaillistisch ingegaan op de cijfers, vlak na zijn aanstelling. Er is sprake van meer dan SRD 400 miljoen tekort op maandbasis. Er zijn schulden gekoppeld aan rente. De inkomsten zijn niet genoeg om de uitgaven te dekken. Dan heb je ook nog dat we de inkomsten uit sectoren zoals olie en goud niet hebben. Staatsolie-, Iamgold- en Newmont-inkomsten gaan naar het buitenland. De situatie is heel ernstig, maar we gaan het gezondmaken. We gaan integrale maatregelen moeten treffen. We hebben breed mandaat van het volk. Maar de oplossingen komen niet in een maand. We hebben een goede start gemaakt en inventarisatie gepleegd. Nu zijn wij in de urgentiefase. De maatregelen zijn tijdelijke maatregelen. Er komt ook een groot pakket aan maatregelen. Dat bespreken wij eerst met de SER. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen klein en groot pakket. We hebben de VES ook voor advies gevraagd. We willen dialoog en overleg.”

Noodzakelijke maatregelen

“Twee maatregelen waren noodzakelijk: de verhoging van de government take en de unificatie van de koers. De kwetsbare groepen zullen goed opgevangen worden. AKB en AOV zijn verhoogd. Er komt ook gratis openbaar transport voor studenten die het nodig hebben. De maatregelen zijn gebalanceerd. We leggen niet alle druk op de samenleving. We kijken ook naar de goud- en houtsector. De haven wordt ook gereorganiseerd. We kijken ook naar andere rijkdommen, bijvoorbeeld grondheffingen. Dit alles doen wij in goed overleg. Zaterdag komt er een conversiecommissie. We begrijpen de kritiek van de samenleving, maar er is geen andere optie. We kunnen doorgaan met geld pompen, maar als je een grote wond hebt en je neemt elke keer calpol en een spuitje, gaat het elke keer pijn doen. Laten wij het een keer goed aanpakken en één keer gezond maken. Er is een termijn uitgetrokken. Nadat er koersstabilisatie is, zal langzaam de koopkracht weer komen. Wij praten ook met entiteiten voor goedkoop kapitaal. Ook met internationale instituten, zoals de IMF, zijn er gesprekken. Ook wordt er bilateraal gesproken met overheden van Nederland en de VSA over hoe de schuldpositie van Suriname verbeterd kan worden”, aldus president Chan Santokhi.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: