Suriname betaalt elke maand USD 200.000 aan Zong Hen Tai

Vanaf 2004 wacht Suriname op de eerste druppels palmolie van het bedrijf Zong Hen Tai. In dat jaar heeft Suriname 50.000 hectare beschikbaar gesteld aan het Chinees bedrijf.  Palmolie zou er worden geproduceerd, het vloeibare goud lachte ons toe. Werkgelegenheid in het Patamaccagebied was een andere trigger. Maar na 16 jaar is er nog niets geproduceerd. Tijdens de persconferentie van donderdag zei de vicepresident (vp), Ronny Brunswijk, dan ook op duidelijke toon dat nagegaan moet worden of het bedrijf zich aan de voorwaarden heeft gehouden en wanneer dat niet het geval is, de concessie weer in overheidshanden komt. “Ze hebben 50.000 hectare gekregen voor de aanplant van de obe (palmplant) en tot nu toe is dat niet gebeurd.” De vp zei ontdekt te hebben dat de mensen vanaf 2016 in China zitten en hier in Suriname hun geld ontvangen.

Slapend rijk

De mensen van Moengo die in het gebied willen werken, moeten aan het bedrijf 10 USD per kuub betalen. De vorige regering inde van dit bedrag 4 USD. De bedragen moesten worden voldaan op het kabinet van de president. “Als je 1000 kuub hebt, dan betaal je daarvoor.” Pas na voldoening van dit bedrag wordt je hout door SBB gekeurd en kan het kapregister worden ingevuld. “Dus je ziet Zong Hen Tai zit daar en er wordt 50.000 kuub rondhout per maand geëxporteerd. Ongeveer 20.000 kuub wordt ter plekke verwerkt”, vertelde de vp. “Dat betekent dat je USD 200.000 per maand aan een bedrijf moet betalen.” Waar het geld naar toe gaat, kon de vp niet vertellen.

Mensen in de steek gelaten

Brunswijk zei ook dat de indruk gewekt werd dat het bedrijf een aanvang zou maken met de aanplant van de obe palmplanten, maar dat de mensen in het gebied gewoon in de steek zijn gelaten. Er is niets geplant. De vp deed dan ook het voorstel om een beroep te doen op het parlement om na te gaan of het Chinese bedrijf zich heeft gehouden aan de voorwaarden en de afspraken en als dat niet het geval is, of er dan werk van gemaakt kan worden om de 50.000 hectare weer terug te laten keren in de boezem van de Staat.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: