Jogi: ‘Government take gaat niet in zak regering, maar word betaald aan oliemaatschappijen’

De unificatie van de wisselkoers en het effect daarvan op de verhoogde brandstofprijzen en andere goederen en diensten gerelateerd aan vreemde valuta, zijn volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi een uitstraling van het beleid van ex-president Desi Bouterse de afgelopen 10 jaren. “In de afgelopen 10 jaren hebben ze het land vernietigd. Het volk heeft het heel moeilijk. Het volk is boos en zij heeft gelijk om boos te worden. Als de mensen dus boos willen worden, moeten zij dan boos worden op Desi Bouterse”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. De parlementariër voert aan dat niemand goed kan spreken hoe het volk nu de buikriemen tot het uiterst strak moet trekken, maar dat er enigszins ook begrip moet zijn voor de ravage die de regering Santokhi-Brunswijk moet herstellen. “De wisselkoersen bij de Centrale Bank zijn geünificeerd en dat betekent dat daaraan gerelateerde importen een zekere prijsstijging gaan vertonen. Maar het is niet zo dat dingen duurder zijn geworden. Het is zo dat de werkelijke waarde van de Surinaamse munt tot uitdrukking is gebracht nu. De regering heeft dit niet gedaan om mensen te pijnigen, maar omdat het de harde realiteit is en hierna pas gegaan kan worden naar normalisatie. We hebben beloofd dat wo set’ eng! Maar we vragen de mensen wat geduld”, benadrukt de VHP’er.

Achterstand in deals met oliemaatschappijen

De overheid ontvangt SRD 4.70 per liter aan government take op gasoline. De VHP’er benadrukt over informatie te beschikken dat de geinde gelden uit de government take niet gaat naar de regering, maar naar de oliemaatschappijen. “Omdat de vorige regering van Desi Bouterse overal a la dol geld heeft geleend en ook deals heeft gesloten met de oliemaatschappijen. Hierdoor is er een enorme achterstand in die deals, waardoor die ook betaald moeten worden. Dat wordt dus enigszins met de government take verrekend. Het is dus niet zo dat de government take gaat in de zak van de regering. Het geld gaat naar de oliemaatschappijen”, aldus Jogi.

Government take schrappen of halveren

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft woensdag bij minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie opnieuw erop aangedrongen om de government take op diesel te laten wegvallen. Volgens de VSB levert de government take op gasoline al “een behoorlijke bijdrage” aan de economie. De samenleving en diverse groeperingen echter willen dat zowel de government take op gasoline als diesel volledig wordt geschrapt of tenminste met de helft wordt teruggebracht. Jogi om een reactie gevraagd hierover, zegt dat het goed zou zijn als de regering dit voorstel zou kunnen bekijken. “Het lijkt mij geen onredelijk voorstel, maar het is des regering inderdaad om hierover een oordeel te vellen”, stelt hij.

Steun voor diverse groepen

Intussen heeft de regering enkele maatregelen aangekondigd om sociaal zwakkeren tegemoet te komen. De AOV, kinderbijslag en diverse uitkeringen worden verhoogd. “Het is geen geweldige bijdrage, maar het is wel wat. Er zijn een heleboel mensen in de samenleving die het bijzonder moeilijk hebben en onder die rode lijn zitten. Die mensen moeten sowieso hulp krijgen van de overheid. Nu is de overheid bezig met voedselpakketten. Alhoewel wij geen voorstander zijn van voedselpakketten, maar omdat de nood erg hoog en acuut is, gebeurt dat”, aldus de volksvertegenwoordiger. Hij voegt eraan toe dat nu de volgende stap is om te kijken waar meer middelen gehaald kunnen worden om de noden verder te verlichten zonder dat de schuldpositie van het land verder in gevaar wordt gebracht. “Zeker in het kader van Covid-19 moet de regering mensen ondersteunen. Dat moeten we niet vergeten”, aldus Jogi.

Leningenplafond met 45% overschreden

Vandaag zal De Nationale Assemblee (DNA) vergaderd worden over de Wet op de Staatschuld en Wet Uitvoering Burgerlijke Uitzonderingstoestand om zodoende af te kunnen wijken, zodat de regering de SRD 1,5 miljard voor het Covid-19 noodfonds ter beschikking kan hebben. Jogi is voorzitter van de commissie van rapporteurs die deze wetswijziging voorbereid. “Omdat het leningenplafond welke op 60% ligt, nu hangt op 105%. Dus het is met 45% overschreden. Dit zijn de dingen die realiteit zijn vandaag aan de dag. Dit straalt uit in een situatie waar de burgerij het erg moeilijk krijgt. Maar je blijft maar met twee mogelijkheden: maatregelen treffen of crashen. En als we crashen, dan hebben we over 4 tot 5 maanden een black-out en brandstofschaarste, want moni no de. De governor heeft al gezegd dat er weinig Amerikaanse dollars zijn. Dus de regering is bezig te roeien met de riemen die zij heeft”, aldus Jogi.

Bouterse, Adhin, Ameerali en Hoefdraad de schuldigen

Jogi vindt dat de samenleving aan ex-president Bouterse en de twee gewezen vicepresidenten Ashwin Adhin en Robert Ameerali moet gaan vragen waarom en hoe ze het land hebben vernietigd. “Waar is Hoefdraad? De man die gezorgd heeft voor al deze ellende is spoorloos. We moeten de schuld dus niet schuiven in de schoenen van vicepresident Brunswijk en nog minder in de schoenen van president Santokhi. Deze regering is bezig het land te redden”, aldus Jogi.

FR

error: Kopiëren mag niet!