Vuilophaaldienst wordt geprivatiseerd

De vuilophaaldienst van het ministerie van Openbare Werken zal worden geprivatiseerd. Dat zegt minister Riad Nurmohamed. Door deze dienst te privatiseren, zal de regering miljoenen Surinaamse dollars besparen, zegt de bewindsman. Dit betekent ook dat langzaam het proces zal worden ingezet dat de burgerij zelf betaalt voor vuilophaal en daarnaast verantwoordelijker omgaat met vuil. “Op dit moment bezuinigen wij al met enkele duizenden Surinaamse dollars, maar het is de bedoeling dat wij over enkele maanden bezuinigen in de orde van miljoenen”, aldus de OW-minister.

Er wordt op korte termijn gestart met een pilotproject, waarbij twee ressorten van Paramaribo deel van zullen zijn. De bewoners in deze twee ressorten moeten hun vuil gescheiden houden. Zo moeten plastic en kartonnen apart worden gezet, zodat een recyclebedrijf het hergebruikt. “Als het project succesvol wordt en de burgerij het belang ervan begrijpt, zullen wij landelijk gaan. Natuurlijk is het ook de bedoeling dat indien de burger zelf betaalt voor vuil, zij minder loonbelasting zal betalen.” De bewindsman wijst erop dat het onverantwoordelijk is om alle vuil naar Ornamibo te vervoeren. Vooral de gevolgen voor het milieu zijn rampzalig. De minister zegt ook dat hij dit initiatief samen met het bedrijfsleven zal ontplooien. “Ik heb het bedrijfsleven al opgeroepen, zodat we samen kunnen kijken naar dit vraagstuk”, aldus de bewindsman.

Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!