Stutgard: Handen wassen doe je niet even snel

Handen wassen is niet iets dat je even vluchtig doet, want dan bestaat de kans dat je handen niet helemaal schoon zijn. Er zijn een aantal spelregels waaraan je moet voldoen om ervoor te zorgen dat je niet alleen je handen reinigt of ontsmet, maar je moet het ook goed doen. Dit zegt microbioloog tevens voedseltechnoloog Ricky Stutgard.

In de afgelopen periode zijn verschillende winkelzaken ertoe overgegaan om vanwege het Covid-19-virus alcohol sanitizer aan te bieden aan klanten, die het gebouw binnentreden. Echter heeft Stutgard kunnen merken dat de hoeveelheid sanitizer die de mensen op hun handen krijgen niet altijd genoeg is om hun handen in voldoende mate te ontsmetten. “Je doet daar iets dat onvoldoende is en ik denk dat er opnames moeten komen, waarbij de Surinaamse burger duidelijk wordt gemaakt wat handen wassen en handen ontsmetten precies inhoudt.”

De microbioloog legt uit dat er een aantal spelregels zijn als het gaat om handen wassen. Wie zijn of haar handen gaat inzepen, moet dat minstens 15 tot 20 seconden doen. Zeep zorgt ervoor dat onder andere vuildeeltjes, die stevig  vastzitten, losraken. Een tweede belangrijke regel is dat mensen die hun handen willen ontsmetten met een alcohol sanitizer, een zodanige hoeveelheid moeten gebruiken dat zij hun handen minstens 10 seconden met de hand sanitizer kunnen inwrijven. “Zijn je handen in minder dan 10 seconden droog, dan betekent het dus dat je onvoldoende hand sanitizer hebt gebruikt”, benadrukt Stutgard. Hij geeft ook mee dat een goede hand sanitizer minsten 65% alcohol moet hebben. In dit geval gaat het in feite om ethanol. Staat er op het flesje sanitizer methanol, dan raadt hij af het product te gebruiken, aangezien methanol schadelijk is en voor huidirritatie kan zorgen.

Stutgard vindt het erg jammer dat het Intermed Caribe handenwassen scholentoernooi het afgelopen schooljaar niet is doorgegaan. De leerlingen van enkele scholen, die waren ingeloot voor deelname aan het toernooi voor het schooljaar 2019 – 2020, hadden begin dit jaar al een handenwassentraining gevolgd. De schrikbarende stijging van het aantal besmettingen met het Covid-19-virus heeft echter gemaakt dat het toernooi niet meer op of rond 5 mei – Wereld Handhygiëne Dag – kon worden gehouden. Stutgard, een van de grote motoren achter dit toernooi, zegt dat nu naar modellen wordt gekeken om het toernooi het komend schooljaar wel door te laten gaan, met inachtneming van de Covid-protocollen.

De microbioloog merkt op dat het handenwassenproject voor scholieren niet van de een op de andere dag is ontstaan: het scholentoernooi wordt vanaf 2015 gehouden, met als doel de Surinaamse burger van jongs-af-aan het belang van een goede handhygiëne bij te brengen. De wereldwijde verspreiding van het Covid-19-virus heeft de noodzaak van handenwassen in de afgelopen maanden nóg meer onderstreept. “En wij willen onze bijdrage leveren door de totale Surinaamse gemeenschap te leren hoe ze op de juiste manier hun handen moeten wassen”, aldus Stutgard.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: