Legaliseren Brazilianen geen gemakkelijk vraagstuk

“Het legaliseren van Brazilianen in Suriname is niet een gemakkelijk vraagstuk en kan niet zonder meer worden uitgevoerd.” Dat zegt Angelic Del Castilho, voorzitter van DA91 aan Dagblad Suriname. De Braziliaanse ambassadeur, Laudemar Aguiar, heeft recent een bezoek gebracht aan de verschillende ministers van het kabinet Santokhi-Brunswijk en heeft laten doorschemeren dat hij graag ziet dat Suriname de illegale Brazilianen een legale status geeft. “Dat gaat natuurlijk niet van de hak op de tak. Daarvoor moet je een goede bevolkingspolitiek voeren”, reageert Del Castilho. Tot nu toe heeft de bevolkingspolitiek in Suriname niet veel voorgesteld, benadrukt ze ook meteen.

Om de ruim 50.000 illegale Brazilianen in Suriname een legale status te geven, moet de regering eerst beleid ontwikkelen. “Het geheel moet deel zijn van de bevolkingspolitiek. Er moet beleid worden gemaakt dat moet aangeven welke type vreemdelingen (achtergronden) toegelaten zullen worden en in welke sectoren ze arbeid mogen verrichten. Dit is heel erg belangrijk als je het legaliseren van deze groep wil ordenen. Legaliseren moet niet ten nadele van de Surinaamse gemeenschap zijn”, aldus Del Castilho. Wanorde gaat maken dat ook andere ambassadeurs het voorbeeld volgen van de Braziliaanse ambassadeur, onderstreept ze ook.

Daarnaast is het belangrijk om doelmatig te werk te gaan. “We moeten weten waarom we mensen legaliseren. Willen wij alleen goudzoekers legaliseren of ook andere groepen. Hoe gaat de verspreiding van de mensen dan plaatsvinden in het hele land. Mogen ze slechts wonen in het binnenland of mogen ze ook in de kustvlakte wonen. Allemaal vragen waarop er wel antwoorden moeten komen”, aldus Del Castilho.

De politica wijst er ook op dat wanneer illegalen een legale status krijgen, het ook betekent dat ze kunnen dingen naar de Surinaamse nationaliteit, wat ook het gevolg met zich meebrengt dat ze het politieke klimaat zullen bepalen. “Indien illegalen een legale status krijgen, moet de baten voor Suriname groter zijn dan de kosten. Om te beginnen moeten de illegalen niet gratis gelegaliseerd worden. Laten ze betalen voor de legalisatie, omdat ze een hele tijd illegaal hebben verbleven in Suriname. Daarnaast moeten ze ook belasting betalen. Indien ze ook nog verplicht worden gesteld voor het aansluiten van een medische verzekering, zal de gezondheidssector ook kunnen verdienen. Maar orden de bevolkingspolitiek wel goed. Zoals bijvoorbeeld Singapore en Dubai. Die hebben het heel goed gedaan.”

Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!