Jongeren: “Nieuwe profielen A, B, C, D, E, F, G op mulo is een goed initiatief, maar het is niet werkbaar in Suriname”

Enkele jongeren geven in gesprek met Dagblad Suriname aan dat Onderwijsminister Marie Levens goede bedoelingen heeft met het onderwijs, waar Suriname nog niet rijp voor is. De jongeren refereren naar de visie van de minister om diverse richtingen te introduceren op de muloscholen. “Elke maatregel die te maken heeft met de ontwikkeling van het onderwijs is goed, maar we moeten kijken naar het effect daarvan op lange termijn. Nieuwe profielen A, B, C, D, E, F, G op mulo is een goed initiatief, maar het is niet werkbaar in Suriname omdat alles gelieerd is aan de politiek.”

De jongeren zijn van mening dat de politiek met veel geen rekening houdt. Zo is er een punt gezet achter de plannen van gewezen Onderwijsminister Lilian Ferrier om IOL te transformeren naar ALO. Hetzelfde kan met de nieuwe profielen voor mulo gebeuren als er in 2025 een nieuwe regering aantreedt. Met deze werkwijze is men even ver van huis, voegen de jongeren daaraan toe. “Elke minister komt met andere inzichten. Het beste is dus om in de bestaande richtingen/onderwijsinstellingen te investeren in plaats van nieuwe onbekende richtingen te introduceren.”

Minister Levens had al kenbaar gemaakt dat er naast de A en B-richting op de mulo een C-richting wordt toegevoegd. Op haar persconferentie op 17 september liet de minister weten dat de vernieuwing niet blijft bij het aanbieden van slechts één nieuwe richting. “De bedoeling is dat we naar mulo A, B, C, D, E, F, G gaan. Dat betekent er komen in de toekomst profielen. Het is een oefening die we nu doen; de C-richting is een nieuw profiel”, gaf de minister aan. Jaar in jaar uit waren er slechts 2 richtingen op de mulo, de A en B-richting. Jongeren zijn van mening dat er liever geïnvesteerd wordt in de bestaande richtingen dan nieuwe richtingen te creëren waarvan er geen zekerheid is dat het over 5 tot 10 jaren of langer zal bestaan.

error: Kopiëren mag niet!