Sham Binda: “Jarenlang geen openbare aanbestedingen bij SWM”

Surinaamse PVC-buizen worden overgeslagen

Er zijn overnight miljonairs in het parlement, ook die moeten ook onderzocht worden. Nieuwbakken VHP-parlementariër Sham Binda heeft in zijn maidenspeech enkele belangrijke kwesties aangekaart. Binda: “Secretary of State Mike Pompeo, heeft onlangs Suriname bezocht en hij heeft aangegeven dat hij hier is omdat Suriname heeft gekozen voor een principiële leider. Ik geef hiermee aan dat er wordt gekeken naar ons. Als men zo een uitspraak doet betekent het dat men duidelijk keek hoe de regering zich gedroeg. Ik complimenteer de regering met de informatie die er gedeeld is in de afgelopen 2 maanden met het volk. Het is heel belangrijk, want daarvoor hadden we die democratie niet”.

Kwesties EBS en SWM

Het assembleelid stelde de volgende vragen aan de minister van NH. “Er is een resolutie die bewijskracht heeft die aangeeft dat bij een aansluiting bij een woning, tot 40 meter voor de rekening is van de EBS. Wat doet de EBS al jaren? Men verplicht je om een aansluit bijdrage te betalen. Doe je dat niet dan krijg je geen stroom. Er worden geen criteria aangeven hoe men aan het bedrag komt. Ik heb een geval van een kabel van 6,5 meter waarvoor er SRD 8.500 betaald moest worden, dat was nota bene in 2015. Ik vraag aandacht hiervoor.” Verder vroeg de parlementariër of er ruimte is voor derden om ook propaangas te leveren. Hij vroeg of de EBS een monopolie heeft. “Wie binnen de EBS krijgt gratis stroom? Bij de SWM worden er PVC buizen geïmporteerd zonder openbare inschrijvingen. Jarenlang zijn er geen openbare aanbestedingen geweest.  Men betaalt huur voor transport en opslag. Waarom wordt er geen gebruik gemaakt van lokale PVC-buizen geproduceerd door een Surinaams bedrijf? Ik wil een onderzoek hierover.”

Kwestie KKF

Binda stelde dat een uittreksel van de KKF 40 tot 50 SRD kost. “Hoe komt men aan de prijs? Er zijn verschillende stichtingen opgericht binnen de KKF. Hiervan willen wij een overzicht. Waarom zijn ze opgericht? Bij de KKF is er een wet die aangeeft dat de vergaderingen geheim zijn. Als je adviseurs nodig hebt, wordt de vergadering eerst geschorst alvorens die adviseurs worden toegelaten. Wat zien we nu? De adviseurs wonen de hele vergaderingen bij, compleet buiten de wet.” Binda vroeg ook om opheldering hierover.    

Ten slotte vroeg Binda aandacht voor schooltoiletten. “Velen bevinden zich in deplorabele staat en dat is niet goed voor de pupillen.” Binda stelde ook dat in het parlement er ‘politiek overnight miljonairs zijn geworden’. “Ik vraag een onderzoek aan over hoe men aan die gelden is gekomen. Want straks is er geen plaats meer in de gevangenissen”, aldus de parlementariër Sham Binda. 

error: Kopiëren mag niet!