Politici, DNA-leden, ondernemers, presentators, radio-omroepers en sociaal bewogen personen in dienst als beleidsadviseur

Het overhandigen van de lijst van 400 beleidsadviseurs op het ministerie van Binnenlandse Zaken door minister Bronto Somohardjo aan assembleevoorzitter Marinus Bee en de rest van het parlement, heeft toch voor aardig wat commotie gezorgd bij de samenleving. Dagblad Suriname heeft de hand weten te leggen op dit document en zal daarom enkele opvallende namen onthullen. Van ex-parlementariërs, huidige parlementariërs, NDP-toppers, radio-omroepers, personen die bekend staan voor sociaal werk tot schoonmaaksters en wachters. Uiteraard wordt door critici benadrukt dat met het overhandigen van de lijst, de bewindsman ook veel hardwerkende personen heeft gecriminaliseerd. Veel personen op de lijst hebben jarenlang hun sporen verdiend en vallen ook nog onder echte deskundigen. Het betreft ook personen vanuit diverse units die vallen onder de kabinetten van de vicepresident en de president, Directoraat Nationale Veiligheid, de Rekenkamer en De Nationale Assemblee die administratief ressorteren onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarnaast valt ook op dat er namen op de lijst zijn van personen die inmiddels zijn overleden of niet meer in dienst zijn.

Diepakkoemar Chitan

Het ministerie van Binnenlandse Zaken werd tussen 2015 en 2020 bestuurd door Mike Noersalim van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB). Hiermee valt gelijk op dat een groot deel van deze partij a la dol in dienst is genomen als beleidsadviseur.  Als eerste valt de naam op van Diepakkoemar Chitan, de ex-parlementariër van de Pertjajah Luhur (PL), die na de verkiezingen van 2015 overliep en onder het mom van een vernieuwingsbeweging een samenwerking aanging met de NDP om zo de coalitie te vormen. Chitan, die niet op de kandidatenlijst van de HVB in 2020 werd geplaatst, is sinds het jaar 2000 beleidsadviseur eerste klasse bij het ministerie met een brutosalaris van SRD 8.094. Een andere opvallende naam op de lijst is van Jutta Soekarnsingh. Zij was DNA-kandidaat van de HVB in Commewijne en kreeg slechts 112 stemmen. Als beleidsadviseur eerste klasse bij het ministerie heeft zij een brutosalaris van SRD 8.094. Ook Ajoeb Muntari valt onder deze groep.

Ondernemers en sociaal werkers

Ook de ondernemer Franklin Todie, die overliep tussen de NDP en HVB, staat op de lijst als beleidsadviseur eerste klasse. Hij is sinds 2016 in dienst. Een heel opvallende naam is dat van Louis Vismale, die bekend staat met zijn sociale Stichting 1 voor 12. Vismale was voor kort nog DNA-kandidaat namens de HVB  en kreeg 560 stemmen. Hij ontvangt maandelijks SRD 8.094. bruto. Ook Radjen Chitan, hoofdbestuurslid van de HVB, staat sinds 2009 in dienst met een brutosalaris van SRD 8.094. Een andere HVB’er is Carlo Burke die sinds 2011 in dienst is. 

Radio-omroepers, presentators en medewerkers CDS

Een andere naam die gelijk opvalt, is dat van radio-omroeper Orfeo Friperson. Hij werd in 2016 benoemd tot beleidsadviseur eerste klasse met een brutosalaris van SRD 7.145. Een andere mediapersoonlijkheid wiens naam ook opvalt, is acteur en presentator Quintis Ristie die zowel in Nederland als Suriname heeft gewerkt. Ristie is in 2019 in dienst genomen met een brutosalaris van SRD 8.094 per maand, terwijl Ristie al jaren niet meer in Suriname woont. Ook Guno Ravenberg, directeur van SRS, staat sinds 2015 op deze lijst met een brutosalaris van SRD 11.076. Ook een groot deel van het personeel vallende onder het voormalige NII, nu bekend als CDS, is ingeschaald als beleidsadviseurs. Deze mensen zijn te werk gesteld op het kabinet van de president of het kabinet van de vicepresident.

DNA-lid Annie Sadi

NDP-assembleelid Annie Sadi is sinds 1980 in dienst en is met een brutosalaris van SRD 6.399 beleidsadviseur 3de klasse. De naam van Sadi is expliciet in het parlement genoemd door minister Somohardjo, terwijl eerder haar naam ook is opgedoken in onderzoeksrapporten betreffende de misstanden bij het Naschoolse Opvang. Recent nog werd haar naam ook genoemd in een huurkwestie tussen haar en het SZF rondom een pand.

Ex-parlementariër Roché Hopkinson

Een andere NDP’er op de lijst is ex-parlementariër Roché Hopkinson. Hopkinson uitte recent nog kritiek op het beleid van de huidige regering. Hopkinson kreeg in 2015 nog geen 300 stemmen achter zich. Als beloning voor zijn werk in het parlement werd hij niet eens op de lijst geplaatst door de NDP in 2020. Hopkinson valt onder het kabinet van de president en is sinds 2011 in dienst. Dat betekent dat hij gedurende zijn lidmaatschap tussen 2016 en 2020 dubbele salaris genoot. Tussen 2011 en 2016 was Hopkinson politieambtenaar en in die periode ook nog jeugdambassadeur.

DNA-lid Iona Edwards

Een andere NDP’er op de lijst is parlementariër Iona Edwards. Zij is recent in Sipaliwini gekozen met 1335 stemmen. Edwards staat sinds 2018 op de lijst als beleidsadviseur 3de klasse en valt onder het Bureau Volkscontacten. Zij heeft een maandelijks brutosalaris van SRD 6.196.

Gloria Lie Kwie Sjoe

Niet alleen HVB’ers en NDP’ers zijn in dienst als beleidsadviseur, maar ook personen uit partijen als DOE. Hieronder valt gelijk de naam van Gloria Lie Kwie Sjoe. Zij is sinds 2016 in dienst met een brutosalaris van SRD 6.467. Een paar andere namen op de lijst zijn van Stephany Kasketi

Enrique Ralim en Praathna Sital

Ook Enrique Ralim, die recent 1147 stemmen als lijstduwer van de NDP in Commewijne binnenkreeg, staat op de lijst als beleidsadviseur eerste klasse met een brutosalaris van SRD 8.094.  Ralim is sinds 2011 in dienst. Praathna Sital, van 2011 tot 2013 de ondervoorzitter van het Nationaal Jeugdparlement en lid van de NDP, is sinds 2012 in dienst op het kabinet van de president met een brutosalaris van SRD 10.753.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: